Thot - Delta

Pelagic Records

Delta

Thot, de band rond liedjesschrijver en creatieve spil Grégoire Fray, heeft met 'Delta' een nieuw album, misschien zelfs een nieuw hoofstuk aangesneden. Het is namelijk het eerste album bij het Duitse kwaliteitslabel Pelagic Records. 

Thot gaat al wel een tijdje mee: sinds 2010 is de band actief. We herrineren ons het conceptalbum 'Fleuve' over de grote Europese rivieren. Ook in de lockdownperiode was Thot actief. Grégoire’s live sessie voor ons daFestival was een succes evenals de herwerking van Pink Floyds What Shall We Do Now? Maar we herinneren ons pre-corona evengoed de dubbele live sessie op Dour en de Gentse Feesten, waar Thot in dezelfde set-up speelde, of de kerksessie in Neder-Over-Heembeek. Om maar aan te geven hoe actief deze band is en dat het meer dan terecht is dat de band onderdak heeft gevonden bij Pelagic. Wie trouwens onlangs nog eens door het bandroster van het Berlijnse Pelagic is gelopen, zal ontdekken dat een groot deel Belgisch kleurt. (Dat zal de reden zijn waarom het Pelagic verjaardagsfeest zo kort bij België wordt gehouden).

Maar 'Delta' dan, tien nummers, opgenomen tussen 2019 en 2023 en gezongen door Fray samen met Anaïs Elba en Juliette Mauduit, maar evengoed met de stemmen van het wereldberoemde Bulgaarse koor Le Mystère Des Voix Bulgares en de Tsjechische singer-songwriter Lenka Dusilová. (In een binnenkort te verschijnen interview zullen we het met Fray hebben over die vrouwenstemmen.)

Probeer Thot zeker niet in een vakje te plaatsen, want net als voor een hele reeks van die Pelagic-bands, werken hokjes ook niet voor Thot. Waar je het ene moment denkt aan postrock, kan het net zo goed cold wave worden met zwaar elektronische orkestratie. Of akoestisch. 

We zijn blij dat de drie nummers van de ep ‘Méandres’, Euphrate, Bateleur en Sleep Oddity deel uitmaken van het nieuwe album. Euphrate is de ideale opener om kennis te maken met 'Delta' en met het werk van de laatste jaren. Fray die in de moedertaal zingt, rustig opbouwend, terwijl zangeres Juliette Mauduit in het Engels het nummer helemaal doet openbarsten in georkestreerde chaos.

Sleep Oddity, één van onze persoonlijke favorieten, wordt volledig gezongen door de Tsjechische Lenka Dusilová, in de 'Méandres' versie zong Juliette Mauduit dit nog, maar ieder nummer onderneemt een reis. In de daFestival-sessie hoorden wij bijvoorbeeld al een eerste ruwe versie van dit nummer, toen nog volledig gezongen door Fray zelf. De wilde postrock / progorkaan Céphéide werd door Fray bedacht lang voordat 'Delta' vorm kreeg. Het bitterzoete refrein van "I miss you", blijft bij. Maar of dit nu verwijst naar een person of een plaats is niet helemaal duidelijk.

Het acht minuten durende Hüzün, de tweede single van het album is één van de steunpeilers van het album, nagenoeg volledig gezongen door Juliette met Fray op achtergrondzang en in het middenstuk de imposante stemmen van Le Mystère Des Voix Bulgares. Van dit nummer werd trouwens in de periode dat ze gingen opnemen met de Bulgaarse dames meteen een fraaie videoclip opgenomen.

Wie nog zou twijfelen aan de schrijverscapaciteiten van Grégoire, moet vooral Blind Street eens beluisteren: traag elektronisch opbouwend tot het nummer halfweg warmer aanvoelt door de gitaar, die eraan wordt toegevoegd. Het opzwepende Supercluster werd als laatste nummer voor de plaat geschreven en was toch de eerste single. Fray zingt het in het Frans en in het Engels en schakelt zonder probleem over. 

Na dik veertig minuten industriële postrock wil een mens al eens wat anders. Piano dus om af te sluiten. Of Fray die piano zelf bespeelt op Estuaire, is niet duielijk, maar we nemen aan van wel, want we herrineren ons dat dat één van de dingen was die hij tijdens de coronaperiode leerde. In ieder geval wordt de song gemarkeerd door de breekbare zang. En het epische is bij Thot natuurlijk nooit ver weg door het aflsuitende koor.  

Een dijk van een album, dat op verschillende momenten zelfs on-Belgisch aanvoelt, maar het wel degelijk is, een indrukwekkend muziekstuk dat naar ons gevoel een enorm potentieel heeft. Wij hebben ons alvast voorzien van een ticket voor de officiële releashow, op 13 juni in de Brusselse Botanique.

18 mei 2024
Bert Gysemans