Outer - Nocturne In B minor

Outer - Nocturne In B minor

Waarvan lig jij wakker? Dat was de vraag die Tom Soetaert en de zijnen zich stelden.

Soetaert ken je misschien van het programma 'Nachtbaders' op Klara, maar hij is ook de drijvende kracht achter de band OUTER en hij werkte mee aan de muziek van Sohnarr, het prachtige muzikale project van Patricia Vanneste van wie het album ‘Coral Dusk’ onlangs nog een herwerking kreeg.

Met Outer wist Soetaert meteen de harten te stelen van velen met de titelloze debuutplaat uit 2018 die ook al een herwerking kreeg in 2019. Hij is dus nooit de man van haastig of vluchtig werk en hij laat niets aan het toeval over.

Dat blijkt ook uit de nieuwe single Nocturne In B minor, de eerste release van Outer sinds 2019 en het eerste voorproefje van “iets groters” dat volgt in 2023. De single werd al aangekondigd met een reeks korte video’s van multitalent Bert Juliaan Vercruysse en dat hij uitkomt op 14 juni is ook al geen toeval.

De song gaat over korte nachten, te veel piekeren en slaaptekort. Hij komt zacht binnen met dromerige en meditatieve klassieke invloeden om dan gewekt te worden door contrasterende industriële beats, spookachtige strijkers, koortsachtige zang en elektronische geluiden.

En laat op 14 juni nu net een supermaan aan de hemel staan, wat de nacht de kortste en helderste van het jaar zal maken. Een echte midsummer night’s dream dus. Zowel de titel als het artwork verwijzen naar de wereld van klassieke componisten, meer bepaald Chopins Nocturnes, die altijd een grote invloed hebben gehad op de muziek van OUTER.

14 juni 2022
Marc Alenus