Onze verlanglijst voor RSD 2019

Voorbeschouwing

Wat ooit begon als een dag om de onafhankelijke platenzaken in de kijker te zetten, is uitgegroeid tot een hoogdag voor verzamelaars van rariteiten en collector's items. Wij gingen even door de lijst en presenteren u enkele merkwaardige releases.

WHISPERING SONS – ‘On Image - A Live Session'

Whispering Sons is zonder twijfel dé Belgische band van het moment. De ervaring van de liveshows proberen ze aan de hand van deze release vast te leggen. ‘On Image – A Live Session’ is een exclusief kleinood dat een live registratie bevat van vier nummers die op ‘Image’ - ziet u de twist? - stonden. De songs werden een jaar na de release van dat debuut opgenomen in de Hasseltse Muziekodroom. Voor de gelegenheid werd het korte optreden ook letterlijk op beeld vastgelegd.

 

MILLIONAIRE – ‘Don’t’

Het is ondertussen al weer twee jaar geleden dat Millionaire een comeback maakte. ‘Sciencing’ was een prima album dat absoluut naar meer smaakte. Een honger die Tim Vanhamel nu eventjes probeert te stillen met deze nieuwe single. Don’t is volgens de perstekst een nummer voor wie houdt van "breakbeat rock&soulroll boogie woogie dance grooves". Wij zijn al verkocht door de omschrijving. Op de B-kant staat een instrumentale versie die voorzien is van "saxophone extravaganza & moog sizzlings". Leg deze ook maar in uw mandje.

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/54521784_2119243628164942_7300162892333056000_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=db86dd5a82236d835ae8d3945e4f89a1&oe=5D4D93BA

 

POLTROCK – 'Missing Wires (Soulwax For Prepared Piano)'

Muzikant en producer David Poltrock gaat tegenwoordig door het leven als Poltrock,een project waarmee hij instrumentale songs brengt in de trend van Nils Frahm en Olafur Arnalds. Voor deze Record Store Day heeft hij een "specialleke" in aanbieding. Aan de hand van een geprepareerde piano brengt hij Missing Wires van Soulwax. Het origineel is een door drums en synths gedreven meesterwerk, maar Poltrock voorziet het van een ingenieuze en eigenwijze invulling.

 

IDLES – ‘Meat EP/Meta EP ‘

Als er één band is die de afgelopen twee jaar een internationale opmars heeft gemaakt, is het de Britse punkformatie IDLES wel. De in 2015 digitaal verschenen ep ‘Meat’ verschijnt voor de gelegenheid op vinyl. De B-kant is ‘Meta’, oftewel de songs van de A-kant voorzien van een unieke remix. Wilt u een bijzonder en vrij zeldzaam plaatje van een band waar we nog jaren plezier aan gaan hebben? Zorg dan maar dat u deze in handen kan krijgen.

 

Editors - The Blanck Mass Sessions

Voor de opnames van het laatste album ‘Violence’ deed Editors beroep op Blanck Mass, een Britse elektrowizzard. De uiteindelijke plaat is een mix tussen gitaar en elektronische muziek, maar ergens in de kluizen lag nog de originele en onbewerkte Blanck Mass-mix. Voor RSD brengt de band ‘The Blanck Mass Sessions’ uit op gekleurd vinyl. Als voorsmaakje is er al het nummer BarricadesMadness - One Step Beyond

Om af te sluiten: een must-have. De legendarische Britse skaband Madness brengt de even legendarische single One Step Beyond opnieuw uit. Het nummer mag dit jaar veertig kaarsjes uitblazen en dat moest natuurlijk gevierd worden. Het kleinood bevat de originele versie van het nummer, de remix uit 2009 én een versie in het Spaans(!) Alsjeblieft zeg.

Wij wensen u alvast een fijne Record Store Day, en laat vooral weten welke platen volgens u onmisbaar zijn!

13 april 2019
Nick Van Honste