Les Nuits 2023 - voorpret

Les Nuits 2023 - voorpret

Net nu de dagen merkelijk langer worden, tracht de Brusselse Botanique alsnog de nachtraven op hun wenken te bedienen. Van 23 april tot 12 mei kun je er terecht voor Les Nuits Botanique. We proberen je een beetje wegwijs te maken in het wervelende programma via de avonden of bands die wij vetjes aanstipten in de agenda.

27 april

Festivals staan gelijk aan overlappingen en dilemma’s. Op donderdag 27 april kun je in de Chapiteau (zowat de Main Stage van Les Nuits Bota) aanschuiven bij onze favoriete troubadour Bill Callahan. Maar omdat goede wijn noch krans noch inleiding behoeft, richten we de spots op de kleine Rotonde van de Botanique waar die avond Lucretia Dalt en Daniel Blumberg aantreden. Lucretia Dalt verkent (en overschrijdt) de grenzen van de elektronica. Over Daniel Blumberg schreven we na afloop van zijn passage op Sonic City dat hij “sommigen met een voldaan gevoel, anderen met een verward hoofd vol vraagtekens” achterliet. Nieuwsgierig nu?

28 april

Met Oiseaux-Tempete haalt Les Nuits één van de meer spannende bands binnen van het soms toch wel platgereden postrocklandschap. De drie Franse kernleden slagen erin DAF te herinterpreteren als een Deutsch Arabische Freundschaft waarin Krautrock motorik en opzwepende Midden-Oosterse ritmes met elkaar op de lappen gaan. De vrienden die ze daarvoor meebrengen, zijn onder andere G.W. Sok (voorheen van The Ex). Het Brusselse Wyatt E. mag de avond openen. Vijf jaar geleden beoordeelden we hen na Dour als “een aan te stippen band”, en dat denken we nog steeds.

30 april

Eén van onze favoriete Belgische live bands van dit millennium (tot dusver) is misschien wel BRNS. Ze geven er helaas de brui aan, maar deden nog wel een afscheidstournee. De finale zwanenzang is op 30 april in de knusse Rotonde. Hopeloos uitverkocht, maar hou toch maar Ticketswap in de gaten…

Op dezelfde dag kan je in de Orangerie kennismaken met folkhype Lankum. Als je referenties naar Sunn O))) hoort vallen, wanneer het over een folkband gaat, dan moet je nieuwsgierigheid toch gekieteld zijn. Wij gaan het alvast uitschateren daar ter plaatse. En John Francis Flynn krijg je er gratis bij.

2 mei

Predatory Void is de nieuwe band rond Lennart Bossu (Amenra, Oathbreaker). De band bestaat amper een jaar, maar imponeerde eind vorig jaar al, toen we hen zagen openen voor Amenra in De Kreun. “Veelbelovende songs die nu eens snoeihard thrashy ramden, maar dan weer melodieus gelaagd klonken”, schreven we toen. Beloftes die ze op 2 mei ongetwijfeld inlossen met het debuutalbum dat deze maand verschijnt onder de arm. Death Engine en Hippotraktor mogen de Orangerie op voorhand al naar een sludgy kookpunt brengen.

6 mei

Op de laatste zaterdag van Les Nuits staan Anna B Savage en Kathryn Joseph in de Grand Salon, maar wij stippen graag (en vooral) onze nieuwste lievelingsslowcorecombo aan. Duyster-protégés deathcrash helpen ons die avond aftellen naar het optreden van Codeine, waarop we nog tot na de zomer moeten wachten. Erg begeesterend, toen we hen in oktober in Brugge zagen. En dat zal in Brussel niet anders zijn. Wij tellen alvast uiterst traagjes af.

9 mei

Wil je eens betoverd worden door een Grammy-winnende artieste? Dat kan. Op 9 mei kun je in de kerk van Laken naar de mysterieuze Arooj Aftab. De Pakistaanse neemt je mee naar een sp(r)ook(jes)achtige onderwereld, maar gelukkig met de nodige zelfrelativering. In deze kerk is er frontstage noch backstage, maar wel een below stage, waar vijf dode koningen vanuit de Crypte kunnen meegenieten.

13 april 2023
Christophe Demunter