Amenra - Merry Xmass

De Kreun, 15 december 2022

Amenra - Merry Xmass

In ons universum wordt al eens geopperd dat een jaar Amenra niet gezien, een jaar niet geleefd zou zijn. Op de valreep van 2022 pikten we in Kortrijk het tweede van twee thuismatchen van de band mee. Een verrassing werd het niet in De Kreun, want Amenra deed gewoon wat we hadden verwacht: een straf optreden afleveren.

Wat misschien wel een verrassing werd, was opener Predatory Void, de band die Amenra-gitarist Lennart Bossu uit de grond stampte, toen die andere band, Oathbreaker, stil viel. Behalve Bossu liep ook Tim De Gieter vanavond een dubbele shift. Bij Predatory Void trad De Gieter meer op de voorgrond, als grunterige steun voor zangeres Lina. Die vocale tandem was één van de elementen die het spanningsveld van de sound in stand hield. Ook muzikaal kregen we veelbelovende songs die nu eens snoeihard thrashy ramden, maar dan weer melodieus gelaagd klonken. Af en toe zakte de decibelmeter van honderdenvijf naar vijfentachtig decibel en mocht de stem van Lina even op de voorgrond. Zo mag onze metal altijd geserveerd worden! Dit was pas het derde optreden van Predatory Void, maar we kijken uit naar meer shows, als de agenda van de multitaskende bandleden het tenminste toelaat, en naar de debuutplaat die in het voorjaar zou uitkomen.

Voor en na het optreden van Predatory Void weerklonk doorheen De Kreun muziek van Low, maar rond negen uur gingen de zaallichten terug uit, borrelde een introtape van Amenra op en werd het iconische driepotige bandlogo geprojecteerd. Aorte was de aanzet voor een show die zowat alle publieksfavorieten afvinkte. Had de band een poll bij de fans georganiseerd, dan was wellicht deze setlist uit de stembus gekomen (enkel Boden/Spijt en Diaken ontbraken misschien nog?). Naast Aorte kregen we nog een stevige greep uit 'Mass IIII' met Razoreater, Plus Près De Toi en Silver Needle, Golden Nail dat het concert afsloot. Tien minuten A Solitary Reign mag dan wel een voorspelbaar hoogtepunt zijn, ook het recente werk uit laatste album 'De Doorn' onderstreepte de grote klasse van Amenra. Uit dat album zagen we tijdens Evenmens bassist/brulboei De Gieter de muil zo mogelijks groter opensperren dan de vervaarlijke hond op zijn Petbrick-T-shirt. Het Gloren was dan weer - umm - het gloriemoment voor Colin H. van Eeckhout om die nederlandstalige teksten te declameren. Kippenvel.

Rond Amenra hing altijd al een zweem van religie. De songs, die als kathedralen zijn opgebouwd, sluiten daar perfect bij aan. Zo wordt een setlist van Amenra wel een heel imposante imaginaire skyline. Onze kerstboom staat er nog niet, maar vanavond vonden we alvast een stevig cadeau. Merry Xmass!

In 2023 kun je Amenra op 5 januari in het MSK Gent zien (twee uitverkochte akoestische shows), maar ook in Vorst (met Igorrr) of op Rock Werchter. Predatory Void werd onlangs toegevoegd aan de line-up van Alcatraz (Kortrijk, augustus 2023).

16 december 2022
Christophe Demunter