Flume - 'Hi This Is Flume' - mixtape

RE:introducing

Flume, het goudhaantje van de elektronische muziek, heeft eindelijk nieuwe muziek uit. Met de mixtape ‘Hi This Is Flume’ wijkt hij mijlenver af van zijn eerder commerciële releases en gaat hij de experimentele toer op. Enkel voor de durvers.

Het is al bijna drie jaar geleden dat wonderkind Flume zijn tweede album en doorbraakplaat ‘Skin’ uitbracht. Het was er – in tegenstelling tot de schuchtere voorganger – eentje voor het grote publiek, met hits (Never Be Like You, Say It) die in no time de wereld veroverden en hem internationale faam bezorgden, maar ook met schijfjes voor de liefhebbers. Harley Streten – da’s zijn echte naam – wist een goede balans te vinden tussen experimenteel en radioklaar, wat hem geliefd maakte bij een breed publiek. Maar nu is de Australiër terug met nieuwe muziek. Muziek die de radiostations keihard in de kou laat staan.

‘Hi This Is Flume’ is er eentje voor de diehards, voor de fans van experiment en voor de luisteraars die graag “What the fuck!?” roepen na een luisterbeurt. Dat is al meteen te merken aan de tracklist, waar we samenwerkingen zien met o.a. SOPHIE en Eprom, artiesten die gekend zijn om hun grensverleggende, chaotische elektronica. En inderdaad, als je luistert, word je meteen omvergeblazen door al dat muzikale geweld. Het begint aanvankelijk nog relatief ingetogen, met een trapbeat vol melodieuze synths en klingelende belletjes – we moeten even denken aan Ekali’s Blame – maar het escaleert dan vrijwel meteen met High Beams. Grimetalent Slowthai spuwt verse na verse op je af terwijl offbeat bliepjes om je heen zweven en bassen je verpletteren. Die bliepjes worden doorgetrokken in het volgende nummer, Jewel; een langverwachte single die Streten al op verschillende festivals door de speakers knalde. Fantastisch trouwens hoe hij daar halfweg het nummer een Aziatisch gevoel kweekt door die vocals zo te vervormen.

Het meest toegankelijke nummer op deze mixtape is ongetwijfeld How To Build A Relationship, een smaakvolle hiphopcollaboratie met JPEGMAFIA die nogal doet denken aan You Know, een single uit Flume's ‘Skin’-album. De harde beat en vintage melodieën zijn een genot voor het oor en vormen puur clubmateriaal. Ook Voices had een groot publiek kunnen bereiken – Kucka heeft een ware engelenstem en dat zachte fluitje is één en al genot – al moeten we dan SOPHIE wegdenken, die langskwam met haar potten en pannen om de boel kort en klein te slaan.

Het vervolg is nog een mengelmoes van extreem gewelddadige (Amber), glitcherige (Upgrade) en chaotische (71m3, Vitality) nummers die weinig heel laten van je trommelvliezen, met festivalbanger Spring (ft. Eprom) als uiteindelijke afsluiter. What the fuck was dat, zeg!

We hebben geen idee of onze oren nog normaal functioneren nu en of we überhaupt nog leven, maar we weten wél dat Flume geen poesje is om zonder handschoenen aan te pakken. ‘Hi This Is Flume’ is hard, destructief en vooral innovatief. We raden aan om twee keer na te denken voor je deze tape beluistert – en om een goede (overlijdens)verzekering te nemen.

21 maart 2019
Jeroen Poelmans