daPremière: Ansatz Der Maschine - Colors

daPremière: Ansatz Der Maschine - Colors

De nieuwe clip van Ansatz Der Maschine zit vol metaforen. Ontdek hem in première bij ons.

Morgen brengt Ansatz Der Maschine een wonderbaarlijke nieuwe clip uit bij he tnummer Colors. Veel kleur komt er daarbij niet aan te pas, maar dat heeft zo zijn redenen. Ansatz-brein Matthijs Bertel vertelt zelf een en ander over song en clip.

Colors bevat erg weinig elektronica voor een Ansatz der Maschine song. Is dit een nieuwe weg die jullie willen inslaan?

Het is inderdaad, een totaal atypische "ansatz" song en neen, over die stijlswitch is totaal niet nagedacht ofzo..., het was gewoon een song die op die manier moest geschreven worden. Toen ik deze song componeerde, schreef die zichzelf  Ik ben er eigenlijk niet zo veel meer mee bezig of iets past in onze stijl of niet. Het is voor mij belangrijker of er een "noodzaak" zit in wat die song betekent of niet en deze was gewoon voor mij erg belangrijk. En hetgeen ik wou vertellen kon alleen maar op die manier klinken, dus daarom heb ik hem zo geschreven.

Is het een stand alone single? Of komt er alweer een opvolger voor 'Burial Songs'?

Colors staat op de vinyl van ‘Burial Songs’ als een bonustrack. Dat album is als een themaplaat ingedeeld in de negen delen van een requiem en gaat over verlies en loslaten.

Colors paste wat inhoud betreft eigenlijk compleet niet in die structuur, maar het is wel een song die me erg nauw aan het hart ligt en die voor me echt op de plaat moest. Na een paar nachtjes wakker liggen daarover werd uiteindelijk beslist dat het een bonustrack werd.

Kan je iets vertellen over de betekenis van de clip? En van wie zijn die visuals eigenlijk?

De videoclip werd gemaakt door Shereen Alheidary en Jonas Callebert, die hier een jaar lang met stop motion aan gewerkt hebben. Ze hebben heel ambachtelijk, met een wit doek en een lamp eigenlijk een "chinees schaduwspel" gemaakt. Ik ben echt super blij met dit resultaat omdat het buikgevoel in de clip héél juist zit zonder dat ze het verhaal van de tekst volgen. De tekst van de song zit vol metaforen en zij hebben die metaforen soms letterlijk geïnterpreteerd, wat ik wel cool vond.

Neem bijvoorbeeld de zwevende vogel terwijl Sophia “floating around, lost in this gloaming life zingt” of de bloemblaadjes die in de close up van een oog dwarrelen bij de woorden “the blossoms are whirling in my sad eyes” enz...

Met muziek en beelden samen kan je soms een gevoel dat in je huist of een situatie die je meemaakt beter vertellen, dan enkel met woorden omdat die de lading niet helemaal dekken ofzo...

Ik zie de muziek en deze clip dan als perfecte aanvulling op een “spraakgebrek” ofzo. Sowieso heb je met animatie altijd snel een heel feeërieke en warme of melancholische sfeer en dat had deze song nodig, het moest een warme sfeer zijn, eerder dan een mooi en happy eerbetoon.

Dit najaar is Ansatz Der Maschine opnieuw live mee te maken:

17/9: Wilde Westen, Kortrijk
2/10 CC Brugge
8/10 Handelsbeurs, Gent
14/10 N9, Eeklo
 

4 juni 2020
Marc Alenus