Ansatz der Maschine - Burial Songs

Eigen beheer

Burial Songs

Ansatz der Maschine, het project rond geluidswizard Mathijs Bertel, is terug met een nieuwe plaat. ‘Burial Songs’ is een warm en betoverend album dat balanceert op de lijn tussen klassiek en elektronica, een dunne, maar in dit geval bijzonder boeiende lijn.

Bertel en co trokken voor deze nieuwe plaat naar de Greenhouse Studios in Reykjavik, waar Valgeir Sigurdsson (Feist, Bonnie ‘Prince’ Billie, Cocorosie,…) achter de knoppen zat. Hoe je het ook draait of keert: je kan er niet omheen dat ‘Burial Songs’ heel veel Ijsland uitstraalt.

Zo opent het album met het lichtvoetige Igarka waarbij je je het druppelende ijswater zo voor de geest kan halen. In het daaropvolgende Blush word je met een drone meegenomen voor een vliegensvlugge vlucht over de weidse vlakten van Ijsland, terwijl wij in Deerhunter worden meegesleept op een trektocht doorheen de natuur aldaar. 

Angus is met die agressieve en contraire salvo’s eerder een vreemde eend in de bijt, maar het contrast met de rust en eenvoud in het daaropvolgende nummer Eagle werkt wonderwel en maakt beide songs tot een perfecte tandem. 

Ansatz Der Maschine is een groep die vooral werkt rond instrumentatie en arrangementen, maar zo nu en dan komt ook zang aan bod. Heel vaak is dat met Sophia Amman als leadzangeres, zoals in de dromerige single Falling Down, maar ook nu weer zijn er enkele interessante samenwerkingen. Will Samson duikt bijvoorbeeld op in Untold. Meest in het oor springt waarschijnlijk Invisible met Colin H. Van Eeckhout van Amenra. De song heeft een duistere triphopsound die heel hard naar Massive Attack neigt. 

‘Burial Songs’ is een mooie organische en genuanceerde plaat geworden met een subtiel, maar breed instrumentarium. Een erg filmische plaat die de verbeelding alle ruimte geeft. En ook wel een plaat die live, mede door de toevoeging van Surround sound, nog harder zal binnenkomen. 

24 maart 2020
Patrick Blomme