Barely Autumn - Day Trip To The Petting Zoo

Barely Autumn - Day Trip To The Petting Zoo

Amper herfstig, zo voelt deze winter aan. Het ideale moment dus om de tweede plaat van Barely Autumn uit te brengen.

Drie jaar geleden bracht Barely Autumn, de band rond Nico Kennes, haar debuut uit. Die droop van de mooie beloftes en bombardeerde Barely Autumn dan ook meteen tot onze vi.be van de maand toen. Die beloftes worden allemaal waargemaakt op deze tweede plaat en we kunnen ons enthousiasme dan ook niet verbergen.

Nu ja, al vanaf eerste proevertje Alix, dat voorbije zomer uitkwam en nu de plaat mag openen, waren wij verkocht en Abortion Coffee, de tweede single, durven wij zonder blikken of blozen de beste Belgische single van 2019 noemen. Alleen Crucified, dat een totaal ander gelaat van de plaat toonde, bracht ons even in verwarring. Even maar, zo ongeveer tot dat trompetje van Dirk Timmermans uit het niks in de mix opdook.

Op het album wisselen ingetogen en extraverte songs elkaar af, al overweegt toch het gevoel dat deze plaat ongetemder en ruiger klinkt dan het debuut. Nieuwe gitarist Robbe Malschaert mocht zich duidelijk een paar keer serieus uitleven. En als ook bassist Gil Persoons en drummer Bram Vandermotte dan mogen losgaan, krijgen we een banger als Grown, veruit het meest interessante nummer qua opbouw en zeker ook het ruigste.

Tekstueel lijkt de plaat de soundtrack van het feuilleton ‘Dertigers’. Alle alledaagse problemen van millennials passeren zowat de revue, maar wel op een manier dat het banale en individuele wordt overstegen. Mooiste bewijs daarvan is het dromerige, maar toch ironische Tinder met de muziekarchivaris van de VRT, Bárbara Sarmentero Carnevali in een glansrol.

Ook aan nieuwe single Petty kunnen we niet voorbij. Hij laat horen waarom Barely Autumn al eerder werd vergeleken met Eels en Sparklehorse en belichaamt de wanhopige strijd tegen het onontkoombare einde van een relatie met het vroegere buurmeisje. Puurder en universeler wordt het nergens meer.

Toch valt de plaat daarom niet stil. Ook het afsluitende trio: het met een kater veroorzakende bas behepte Day Drinking, de verzopen pianoballad All There Is en het instrumentale Out of Love and Out of Shape, mag er zeker zijn.

‘Day Trip to the Petting Zoo’ is nu al een van dé platen van het jaar. Laat die MIA’s maar komen!

De aankomende tournee brengt Barely Autumn naar Belgische en Duitse zalen. Mis hen niet:

25 januari: C-Mine (support Bony King)
31 januari: Charlatan
12 feb: Hamburg (Pooca) – DE
13 feb: Berlijn (Marie-Antoinette) – DE
15 feb: Werder (Duval) – DE
18 feb: Stuttgart (Galao) – DE
21 feb: Ulm (Hudson Bar) – DE
26 feb: Brussel (Pilar)
11 april: Haacht

23 januari 2020
Marc Alenus