4 t/m 17 december 2017

Concertgids

2017 zit er bijna op. En traditioneel zakt het aantal optredens dan richting het nulpunt. Maar dat neemt niet weg dat wij er nog een aantal gevonden hebben die de moeite lonen. Dus blijf die concertzalen opzoeken!

 

Wie: YUKO

Wanneer/Waar: Het Stuk, Leuven / 5 december 2017

Wat: twee vliegen in één klap, want in het kader van het kortfilmfestival, dat Het Stuk dezer dagen in de ban houdt, brengt Yuko de originele soundtrack bij een aantal kortfilms.

Waarom: 'Cher Ami' passeerde hier niet ongemerkt. En volkomen terecht, want de plaat is zeker de moeite om een keer te beluisteren. Als je daar dan ook nog eens beelden bij krijgt, is dat alleen nog maar meer reden om naar Leuven af te reizen. Yuko heeft intussen al heel wat gedaantewisselingen ondergaan, maar blijft nog altijd even koppig de eigen weg zoeken. En dat siert hen. Het is trouwens iets dat live ook zal doorschijnen.

 

Wie: CLOUD NOTHINGS

Wanneer/Waar: TRIX, Borgerhout / 6 december 2017

Wat:
garagerockers met een feilloos gevoel voor melodie

Waarom: Wij hadden gedacht dat Dylan Baldi en co met hun vijfde plaat meer op de radio zouden te horen zijn, maar niet dus. ‘Life Without Sound’ is al uit van de vroegste dagen van 2017 en geen enkele keer hoorden wij Cloud Nothings op radiogolven de huiskamer in zweven. Maar genegeerd worden door de radio zegt niets over de kwaliteit van de muziek in kwestie en dus trekken wij hoopvol naar Trix ook al omdat Baldi en zijn kornuiten ons een revanche verschuldigd zijn na de zwaar te verteren show in de Botanique eerder dit jaar. En als het weer van dattum is, roepen wij gewoon The Hotelier!

 

Wie: IBEYI

Wanneer/Waar: Het Depot, Leuven / 7 december 2017

Wat: Ibeyi bestaat nog altijd uit de Frans-Cubaanse tweeling Naomi en Lisa-Kainde Diaz, dochters van de grote Cubaanse Anga Diaz die lange tijd de percussie verzorgde bij Buena Vista Social Club. Via hun muziek probeert de tweeling de traditionele, Cubaanse muziek, waar ze mee opgegroeid zijn, te vermengen met de muziek van nu die ze kennen uit Frankrijk. Best of both worlds.

Waarom: Het debuut ‘Ibeyi’ uit 2015 was prachtig. River was daaruit het bekendste nummer; Stranger/Lover was het mooiste. Ze kwamen ook naar Rock Werchter waar ze één van de beste optredens van die editie gaven. Ondertussen hebben ze ook een tweede album uit (‘Ash’) en daar hebben ze nog meer een eigen geluid gevonden zonder daarvoor het experiment uit de weg te gaan. Ze werken bijvoorbeeld samen met Kamasi Washington en Chilly Gonzales, maar zingen ook een nummer in het Spaans.

 

Wie: DESTROYER

Wanneer/Waar: Botanique, Brussel / 10 december 2017


Wat: het zo misleidend genoemde, maar tegelijk ultiem typerende alter ego van Dan Bejar

Waarom: Hij blijft van die platen maken, die je uit je lood slaan. Vissen doet hij tegenwoordig vooral in de eighties, waaruit hij alle mogelijke lekkers haalt en dat verwerkt in zijn songs, waarin zijn typische en onmiddellijk herkenbare stem perfect past bij de zwoele popsongs. Live is het altijd een verrassing om te zien hoe hij die nummers weer gaat herwerken tot een herkenbaar, maar tegelijk toch afwijkend geheel. Kom mee zoeken naar 'Ken'. Wally is toch al lang gevonden.

 

Wie: HANNELORE BEDERT

Wanneer/Waar: DE Studio, Antwerpen / 15 december 2017

Wat: Ze is drieëndertig jaar oud geworden en vond dat een ideale gelegenheid om eens achteruit te kijken. Omdat een ‘Best Of’ dan zo’n voor de hand liggende keuze is, deed ze dat niet, maar zette ze wel een uniek fanproject op poten in samenwerking met enkele Gentse fotografen. '33' bundelt de meest ontroerende en grappige anekdotes en beelden die door de fans, de luisteraars, werden aangebracht. Bij dat achteromkijken hoort ook een boek en een nieuwe ep, waarvan de eerste single (Vanaf Nu Doe Ik Alles Wat Ik Wil) net uit is.

Waarom: Hannelore Bedert is het bekendst van Altijd Nooit Meer, maar raakt ons het meest met van die kleine uitgepuurde songs zoals Uitgewist. Haar teksten zijn prachtig, haar songs intelligent. Van het beste in Vlaanderen en Nederlandstalig, dat moeten we koesteren.

Marc Alenus, Geert Verheyen

3 december 2017
Patrick Van Gestel