13 t/m 26 februari 2017

Concertgids

Alweer twee schone weken vol schone concerten waaruit wij het extra schoons voor u hebben gefilterd. Of u doet natuurlijk gewoon uw eigen zin.

Wie: ANDY SHAUF

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 16 februari 2017

Wat:  Elliot Smith, maar minder scherp aan de randjes

Waarom: Vergeleken worden met Elliot Smith is altijd een compliment, maar Andy Shauf heeft alles om het nog iets beter te doen. Er zit wat dramatiek in zijn nummers verscholen, maar daarbovenop houdt hij ervan om er wat humor door te husselen. Zijn nieuwste plaat 'The Party' is een conceptplaat waarin hij situaties schetst vanop een huiskamerfeest. Ongemakkelijke gesprekken, onbeantwoorde liefdes en dronken geleuter. Alles komt aan bod in combinatie met warme instrumenten en een stem die er even vlot ingaat als een kop lauwwarme chocolademelk op een winterse middag. Even ontsnappen uit die deprimerende februariblues? Kom luisteren in de Rotonde en tover alvast een eerste lenteglimlach op je gezicht.

Wie: WEVAL + KLANGSTOF

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 18 februari 2017

Wat: elektro van boven de Moerdijk die extase levert in omineuze, uitgekookte adrenalineshots

Waarom: “The very best of dark electronica moodiness”, volgens de toonaangevende muzieksite Pitchfork en daar is geen woord van gelogen. Het Nederlandse elektroduo vuurt intelligent in een geknutselde voetzoekers af die, eenmaal tot ontploffen gebracht, onweerstaanbaar dansbaar zijn zonder ooit lichtzinnig te klinken. Koele melodieën, die vakkundig naar een apotheose toebouwen, echoën nog dagenlang doorheen je hersenpan; intrigerende ervaring van de meest beloftevolle elektro-act in de Lage Landen – hands down.

Wie: CASS MCCOMBS

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 21 februari 2017

Wat: singer-songwriter die nu eindelijk loon naar werken lijkt te krijgen

Waarom: Het zat er al even aangekomen en we hebben u hier al gewaarschuwd, maar zoals dat wel vaker gaat, wordt goede raad dan in de wind geslagen. Maar met de laatste plaat lijkt het dan toch te gaan lukken en ontsnapt hij misschien wel aan de underground, waar wij hem zo koesterden. Op ‘Mangy Love’ staat een boel songs, die als minuscule vuurtjes in je hart blijven branden. En wij zijn er rotsvast van overtuigd dat dat ook in dit concert zal weerspiegeld worden. Eentje waar we al even op wachten, met andere woorden.

Wie: BANKS

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 24 februari 2017

Wat: Indiepopgodin.

Waarom: Drie jaar geleden al verkocht ze de Orangerie van De Botanique uit en toen had ze enkel nog maar haar debuutplaat ‘Goddess’ uit, een schijf met daarop al het goede dat ze de jaren daarvoor bij elkaar spaarde. Ondertussen is er ook ‘The Altar’, de zogenaamd moeilijke tweede waarmee ze bewees geen eendagsvlieg te zijn. Met haar laatste single deed ze dan wel een wat krampachtige poging om de nieuwe Lady Gaga te worden, maar voor de rest vielen vooral de integriteit en de perfectionisme op waarmee deze dame muziek maakt. De grote media hebben Banks nog altijd niet ontdekt. U kan in Trix komen vaststellen hoezeer ze zich daarin vergissen.

Wie: SOHN

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 26 februari 2017

Wat: Elektronica die je meeneemt naar een universum waar melancholie zegeviert.

Waarom: Enkele jaren geleden werd SOHN de revelatie van het elektronicalandschap. De ene na de andere lovende recensie was zijn deel. SOHN brengt dreampop met een experimenteel kantje en bedwelmende beats. Hij is een keizer in sfeerschepping, dus maak u klaar voor een memorabel light & sound-spektakel.

Mark Alenus, Jorik Antonissen, Joris Roobroeck, Quentin Soenens, Patrick Van Gestel

12 februari 2017
Patrick Van Gestel