1 t/m 14 oktober 2018

Concertgids

Het ziet er mooi uit, de komende veertien dagen voor de doorsnee muziekliefhebber en voor de meerwaardezoeker. Waarom? Wel...

Wie: KOLLEKTIV TURMSTRASSE

Wanneer/waar: 5 oktober 2018 / Café D’Anvers, Antwerpen

Wat: boiten, boiten en boiten

Waarom: er zijn weinig artiesten die meer aandacht schenken aan hun productie dan de heren van Kollektiv Turmstrasse. Waar de gemiddelde technoartiest vooral oog en oor heeft voor functionaliteit en dansbaarheid, houdt dit Duitse duo ook detail en schoonheid in de gaten. Een dj-set van Kollektiv Turmstrasse is dan ook altijd een unieke en overweldigende ervaring.

 

Wie: LAUREL

Wanneer/Waar: 6 oktober 2019 / Botanique, Brussel

Wat: singer-songwriter met een stem ruw als de stengel van slangenkruid

Waarom: Vijf jaar zit er tussen onze eerste kennismaking met deze jongedame uit Southampton en het verschijnen van haar debuutplaat ‘Dogviolet’. Bijna geen enkele single sinds Blue Blood stelde teleur en wat ooit begon als voorzichtige, etherische slaapkamerpop, evolueerde organisch naar gespierde, maar nog altijd smaakvolle popsongs vol xx-gitaren en klinkende drums over de donkere kant van de liefde. Laurel vernoemde haar album naar het hondsviooltje en zo klinkt ze zelf ook: als een wilde bloem met tere kroonblaadjes maar met een ruwe stengel.

Win je duotickets voor dit concert door een mail met als onderwerp “Laurel” te sturen naar win@damusic.be.

 

Wie: MONOA STORM OF LIGHTJO QUAIL

Wanneer/Waar: 6 oktober 2018 / De Centrale, Gent

Wat: De trilogie van de regie der posterijen: postrock, postmetal en postclassic!

Waarom: Democrazy serveert een niet te missen triple bill. Hoofdvogel zijn de Japanners van MONO - al twintig jaar meesters van de langgerekte, filmische, soms dromerige soms overweldigende rockdiorama's. We verwachten ons in Gent aan wat voorproefjes van hun begin 2019 te verschijnen tiende album 'Nowhere Now Here'. MONO wordt een bezinningsmoment na het ruwer schurende A Storm Of Light, de band rond ex-Red Sparowes Josh Graham. Zij komen in Gent het vijfde album 'Anthroscene' presenteren, net verschenen op het Gentse Consouling Sounds-label - bijna een thuismatch dus! Zorg vooral dat je op tijd komt voor de opener van de avond, de Londense celliste Jo Quail. Wie haar al aan het werk zag (bv. in het bos van Dunk! vorig jaar), weet dat haar cello en loopstation ronduit betoverend kunnen uitdraaien.

 

Wie: G-LOVE SOLO ACOUSTIC

Wanneer/Waar: 8 oktober 2018 / De Roma, Antwerpen

Wat: unieke mix van blues en hiphop, met deze keer misschien net meer de nadruk op het eerste

Waarom: U kent hem van Baby's Got Sauce of Cold Beverage en hebt toen misschien al opgemerkt dat hij hiphop en blues moeiteloos in hetzelfde nummer kon verwerken; alsof hij nooit iets anders had gedaan. Hij kan dat nog steeds, al is het op zijn laatste plaat 'Fixin' To Die' vooral het bluesvirus dat opspeelt. Voor ons reden genoeg om hem nog een keertje aan het werk te zien.

 

Wie: GRAND BLUE HERONADOLINACROWD OF CHAIRS

Wanneer/Waar: 8 oktober 2018 / Magasin 4, Brussel

Wat: Divers ratjetoe met noise en rock als basisingrediënten

Waarom: Voor Grand Blue Heron is de opdracht duidelijk: het nieuwe album 'Come Again' onder het voetlicht brengen. Als de reacties maar half zo goed zijn als die op het debuut, staat deze band een pracht van een toekomst te wachten. Adolina is een piepjonge band met torenhoge ambities waarin noise, postpunk, indiepop en metal tot een geheel versmolten worden. Crowd Of Chairs heeft zijn sporen al verdiend hier ten lande en bewijst op het podium keer op keer waarom zij zo gewaardeerd worden: bloed aan de wand, schuim op de lippen.

Win je single tickets voor dit concert door een mail met als onderwerp “Heron” te sturen naar win@damusic.be.

 

Wie: THE GLADIATORS

Wanneer/Waar: 13 oktober 2018 / Het Depot, Leuven

Wat: rootsreggae van het kaliber van The Wailers

Waarom: The Gladiators kenden hun hoogtepunt in de jaren zeventig. Vooral ‘Trenchtown Mix Up’ en ‘Proverbial Reggae’ wisten hun weg naar het grote publiek te vinden. Frontman Albert Griffiths nam in 2005 weliswaar afscheid van de band; zijn twee zonen (Alan en Anthony) vormen waardige vervangers. De toekomst van de band is dus verzekerd. Dan kan u maar beter eens gaan kennismaken met die nieuwe drijvende kracht!

 

Wie: BALOJI

Wanneer/waar: 14 oktober 2018/Botanique, Brussel

Wat: bedachtzame hiphop op zonnige Afrobeats

Waarom: Baloji is misschien wel een van België’s meest onderschatte rappers. Met roots in Lubumbashi (Democratische Republiek Congo) brengt Baloji (ex-Starflam!) persoonlijke en soms politieke rap, maar steeds op zonnige beats en melodieën. Net als al zijn albums was ook zijn nieuwste werk (‘137 Avenue Kaniama’) weer een schot in de roos. Oh ja, hij is ook te vinden op de nieuwe plaat van Bazart (‘2’). Mis de kans om dit genie live aan het werk te zien niet.

 

Hierboven gaven we al aan dat er tickets te winnen zijn voor het concert van Laurel in de Botanique. Maar ook voor het optreden van The Bony King Of Nowhere, die zijn gloednieuwe album komt voorstellen in de Brusselse muziektempel op 12 oktober. Een paar dagen later heeft de Kruidtuin ook William Fitzsimmons te gast, even uit de schijnwerpers verdwenen, maar nu weer terug met nieuw werk. Hij speelt er op 16 oktober. Kris Dane doet zijn ding op 24 oktober in dezelfde zaal. Duotickets voor deze drie concerten kan je winnen door een mail te sturen naar win@damusic.be met als onderwerp de respectievelijke act, dus “Bony King”, “Fitz” of “Dane”.

En daar blijft het niet bij. Ook de Magasin 4 blijft een gulle instelling. Naast de tickets voor het triumviraat van noise en rock hierboven, mogen wij ook nog eens single tickets weggeven voor oudgediende Blurt, die zijn saxofoon al sinds 1979 laat krassen, kraken en schuren. Zij komen van jetje geven op 18 oktober op uitnodiging van Les Ateliers Claus. Hiervoor stuur je een mail met "Blurt" als onderwerp naar win@damusic.be .

Waag je kans!

Marc Alenus, Christophe Demunter, Jeroen Poelmans

 

30 september 2018
Patrick Van Gestel