Whispering Sons - On Image

Pias Records

On Image

Record Store Day ligt al even achter ons, maar toch konden we ons enthousiasme niet onderdrukken, toen we alsnog een exemplaar van ‘On Image’ wisten te bemachtigen. Het desbetreffende kleinood is een live opname van dé Belgische groep van het moment: Whispering Sons. We hoeven ondertussen niet meer te benadrukken dat het verhaal van het vijftal leest als een sprookje. Humo’s Rock Rally winnen, enkele sterke ep’s en een fenomenaal debuutalbum uitbrengen en een verwoestende livereputatie opbouwen, een reputatie die nu voor het eerst op plaat staat. 

Tijdens een sessie in de Hasseltse Muziekodroom besloot de band vier nummers uit ‘Image’ te spelen, op te nemen en het met gevoel voor woordspelingen ‘On Image’ te dopen. Opener van dienst is Got A Light, een nummer zo ontdaan van alle hoop dat de farma-industrie de vraag naar Xanax amper kan bijhouden. De gitaarlijnen klinken scherper dan op het debuut en de performance van Fenne Kuppens wekt meer dan eens kippenvel op. Wanneer de synths zich in het debat mengen, zijn we helemaal van slag.

Veel tijd om te bekomen is er niet, want daar is radiohit Alone. De albumversie kon ons nooit bekoren, maar deze live opvoering heeft een gevoel van urgentie en brutaliteit waar we weg van zijn. Pluimen op de hoed van de mixer om de baspartij heerlijk prominent naar voren te schuiven.

Hollow werd door onze recensent enkele maanden omschreven als dé volgende single. En zo geschiedde. Iedereen, die het nummer live ooit hoorde, kan enkel beamen dat het één brok ingehouden energie en woede is, tot het zijn kookpunt bereikt en de band helemaal ‘"losgeht". Deze track maakt nog maar eens duidelijk wat voor een vakmannen de muzikanten van Whispering Sons zijn. Iedereen krijgt een moment in de spotlights zonder dat het potsierlijk haantjesgedrag dreigt te worden; alles staat in het teken van de song. Tel daarbij dat “Life is very long when you're stuck in existence”, een slagzin van jewelste is en je kan heerlijk meeschreeuwen.

Eindigen doen ze traditiegetrouw met No Image, een valse trage zoals het in de sector genoemd wordt. Een kale piano en enkele synthgolven begeleiden Kuppens tot wanneer drums, gitaar en bas het nummer een finaal nekschot geven.

On Image bevestigt wat iedereen ondertussen al hoorde te weten, namelijk dat Whispering Sons live met de grote jongens kan meespelen. Resten ons enkel de vragen waarom het hele album niet van live video voorzien werd en wanneer we die verdomde tweede plaat mogen verwachten.

U kan Whispering Sons komende zomer aan het werk zien op verschillende festivals, voor meer info en data checkt u best de website.

26 juni 2019
Nick Van Honste