Craig Finn - I Need A New War

Partisan Records

I Need A New War

Hij kwam dit album eerder al voorstellen in België, maar deed dat toen solo. En eigenlijk verdient deze plaat beter, hetgeen hij in het najaar ook komt bewijzen in Trix.

Met The Hold Steady heeft hij altijd pogingen gedaan om The Tragically Hip naar de kroon te steken, maar het momentum daarvoor was, toen zijn band de kop opstak, helaas al een beetje gepasseerd. Desondanks heeft ook die band enkele uitstekende albums gemaakt. Enige klif die u moet overwinnen bij The Hold Steady is net die stem van frontman en songschrijver Craig Finn, die vaak parlando en nogal vlak de teksten declameert. Die stem heeft iets weg van Randy Newman, terwijl de uitvoering van de songs uitbundiger, meer rockgericht is. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje.

Met 'I Need A New War' (een allusie op de nieuwe moed die je moet scheppen na tegenslagen en waarnaar in het nummer Grant At Galena wordt gerefereerd aan de hand van generaal Grant) is Finn toch al toe aan het vierde soloalbum. En voor deze poging pakt hij het grootser aan. Blazers, achtergrondzangeressen en wat dies meer. Zij maken van deze plaat een weelderig geheel. Zonder in het vaarwater te komen van The Hold Steady, heeft hij hiermee een piekfijn en bijzonder smaakvol meesterwerkje gemaakt.

Wat gebleven is, zijn de eerder depri teksten, die, zoals hij ons vertelde op het hoger vermelde concert in de Ancienne Belgique (lees het verslag hier), het gevolg waren van een hoop veranderingen in zijn leven, waaronder een gedwongen verhuis, een scheiding, … Enfin, u kent het wel (of hopelijk net niet). De kracht van Craig Finn zit hem vooral in de manier waarop hij al die kleine verhalen brengt. Net als Randy Newman weet ook hij hoe je een hele episode uit het leven kan stoppen in een liedje van drie minuten.

Niet voor niets staat Blankets helemaal vooraan het album. Niet voor niets werd hiervan de single gemaakt. Het is een aanstekelijk nummer waarin meteen wordt uiteengezet wat je van deze plaat kan verwachten: singer-songwriter-songs, opgeluisterd met Leonard Cohen-achtergrondzangeressen in het refrein en een heerlijke mondharmonicasolo. De blazers worden nog even opgespaard.

Maar verderop komen ze ruimschoots aan bod. Bijna elk nummer krijgt hierdoor een extra boost. Ook wordt er aan een liedje als Indications een zekere hoeveelheid soul toegevoegd zonder de herkenbaarheid in de weg te staan. Finn laat je met een zekere weemoed kennismaken met de acteurs in zijn liedjes, die net als wij allemaal ook worstelen met het leven, nu eens geluk (Something To Hope For), dan weer pech (Carmen Isn't Coming In Today) hebben.

'I Need A New War' is de plaat waarmee Craig Finn zich naast een Randy Newman geplaatst heeft. Of de rest van de wereld dat ook zo ziet, valt nog af te wachten, maar de kans lijkt eerder klein. Trouwens, Randy Newman kreeg ook nooit echt erkenning voor zijn werk.

Op 22 oktober speelt Craig Finn met band in Trix.

9 mei 2019
Patrick Van Gestel