Beech - Artifact

Gazer Tapes

Artifact

Ook bij herfst en ontij is het heerlijk op “The Beech”.

Een jaar geleden was hij daar: de perfecte nazomersong! Summer’s Gone van Beech, de band rond Kristof Souvagie die klinkt als Grandaddy zonder de kenmerkende toetsen, als Spiritualized die op een zonnige dag jamt met Mac DeMarco en als Pavement met een air van Aalsters je-m’en-foutisme (ze mogen wellicht altijd bellen voor een support act op 7 november 2022 in het Koninklijk Circus).

Eigenlijk is Souvagie gewoon Beech. Hij speelde alle instrumenten op ‘Artifact’ zelf in (op de drums in A Big Surprise na). Alleen krijgt hij live assistentie van Jan Marcoen (gitaar), Guy Kokken (bas) en Simon Dewaele (drums). ‘Artifact’ is dan ook een erg persoonlijk album over de grote en kleine besognes die oh zo herkenbaar zijn.

Zelfs het artwork is van de hand van zijn vriendin, die op haar beurt ook weer geregeld onderwerp is van de nummers. In het reeks genoemde A Big Surprise beeldt hij zich in hoe het zou zijn om haar (bijna) te verliezen. Of misschien gaat het zelfs over een bijna-breuk waar het koppel doorheen moest. Alleen de artiest en zijn muze weten het.

Souvagie verpakt de nummers graag in gemakkelijk meezingbare refreinen en schijnbaar huppelende strofes. Op Great Holidays gooit hij zelfs wat handclaps in de mix, maar schijn bedriegt, want wie in de teksten graaft, ontdekt een tweede, diepere laag. Dat is dan ook wat deze songs de moeite maakt voor wie het niet zo heeft voor popmuziek.

De singles, die uitgebracht werden in de aanloop van de plaat, werden mooi uitgezaaid over het album, met in het midden het “oudje” At The Well dat nog niet zo lang geleden uitkwam samen met The Aftermath. Dat was de eerste track waarop Souvagie alle instrumenten zelf inspeelde, maar vreemd genoeg vond het geen plekje op de plaat. Daar is nochtans nog plaats op, want met acht tracks klokt het sneller af dan gewenst. Het zal wellicht niet echt gepast hebben in het plaatje.

Gelukkig blijken de non-singles zoals het stevige Wrap Your Head Around It en de licht psychedelische afsluiter Another One ook zeer de moeite waard en het beste van al: ook Scare A Soul staat er op, een nummer waarvoor Robin Proper-Shepard van Sophia wellicht een diepe buiging zou maken. De emotionele lading van deze song alleen al maakt dit album de aanschaf meer dan waard.

Met ‘Artifact’ levert Beech dus een echt mooi kleinood af. De plaat is te koop op shows, via Gazer Tapes of via de band zelf.

 

17 oktober 2021
Marc Alenus