Die debuutplaat van Beech komt er nu echt bijna aan

Op 6 oktober komt ‘ARTIFACT’ eindelijk uit.

Die debuutplaat van Beech komt er nu echt bijna aan

Nog niet zo lang geleden liep alles naar wens voor Beech: na een eerste ep ‘Teabag’ in 2018 volgde twee jaar later netjes Summer’s Gone, de eerste single van het debuutalbum van de Aalsterse band. Dat is bijna een jaar geleden, maar die eerste plaat is er nog niet. De reden daarvoor kent u.

Gelukkig konden we ons warm houden aan A Big Surprise en vooral het prachtige Scare A Soul, het beste wat de band rond Kristof Souvagie al afleverde. Naast deze drie nummers staan er nog vijf op de plaat die op 6 oktober uitkomt via Gazer Tapes maar nee, daar is nieuwe single The Aftermath er geen van.

Aftermath was nochtans de eerste song die ik opnam voor het album,” zegt Souvagie. “Het was de eerste keer dat ik alle instrumenten zelf inspeelde. Dat zorgde voor wat stress, want zou ik dat wel aankunnen?” Dat hij meer dan zijn streng trok, kunnen we nu wel zeggen. De song heeft een refrein dat blijft hangen en klinkt muzikaal uplifting hoewel de tekst dat een pak minder is. Souvagie ging al duidelijk een paar keer onderuit in het leven, mooi verklankt door de opzettelijke uitschuivers.

At The Well staat wel op de plaat al is het eigenlijk nog ouder dan The Aftermath. Souvagie schreef de song al in 2017, gooide het een aantal keren terug in de schuif, maar omdat de melodie bleef opduiken in zijn hoofd, maakte hij er toch eens deftig werk van. Hij legde er een redelijk eenvoudige drumbeat onder in loop en stopte er aan het eind een stevige fuzzy gitaarsolo in. Het resultaat is een korrelige liefdessong die snijdt en zalft tegelijk.

Het mag duidelijk zijn: Beech drijft steeds verder weg van de rommelige slackerpop en heeft zijn geluid nu dusdanig bijgeschaafd dat de band wat opschuift richting Sophia. Ook die band kan ruw rocken en dan weer ontroerend zacht klinken én heeft diezelfde oprechtheid en hang naar de duistere kant van de liefde. Een andere Sofia (Lorie, nvdr), vriendin en muze van Souvagie, zorgde trouwens voor het artwork, mooi in lijn met dat van de eerdere singles.

8 september 2021
Marc Alenus