40 Watt Sun - Little Weight

Fisher's Folly

Little Weight

We zouden het Patrick Walker moeten vragen, maar de albumtitel zou wel eens kunnen verwijzen naar het feit dat hij de omkadering voor deze plaat “lichtgewicht” hield.

Over voorganger 'Perfect Light' deed 40 Watt Sun, het project van Patrick Walker, bijzonder lang. Bovendien schakelde hij een hele waslijst aan muzikanten in om hem daarbij te helpen, ook al was het resultaat dan weer veel minder zwaar op de hand dan dat het geval was op 'Wider Than The Sky'. Voor 'Little Weight' hield hij het dus met opzet klein, om zich als het ware af te zetten tegen de vorige langspeler.

Met een berg boeken trok hij naar de kust van Cornwall om er 's morgens tijdens lange wandelingen de nodige frisse lucht binnen te doen om de rest van de dag songs te kunnen schrijven. De boeken werden 's avonds verslonden in een lokale pub en dienden ongetwijfeld als voedingsbodem voor de poëtische teksten, die 'Little Weight' sieren.

En die teksten zijn echt van een diepgaande schoonheid. Teksten als in Feathers: “The reach of your wings is woven through my heart / their feathers of feeling, frozen in the dark / But I love so much the silence in your space / the silent wish you made, I needed too”. Stel je daarbij trage gitaarmuziek voor, die doet denken aan iets tussen Earth (zonder de overdaad aan solo's) en Low (zonder de hemelse stem van Mimi Parker) en begrijp waarom wij ons hierin helemaal kunnen verliezen. Dan vinden we onszelf een dikke zes minuten later terug, verweesd voor ons uit starend. Door de haarfijne productie van Chris Fullard (Sunn O))); IDLES; Ulver) en Stanley Gravett zijn die teksten ook allemaal perfect te verstaan. Het lichte vibrato in Walkers stem zorgt zo nog net voor dat tikkeltje extra.

Het recept is eigenlijk voor elke song hetzelfde. Het trage tempo en de drie doorgewinterde muzikanten – Walker op gitaar, Andrew Prestige op drums en Roland Scriver op bas – zorgen voor een hypnotische basis waarover de frontman zijn poëtische teksten met nadruk declameert. De songs werden waarschijnlijk ook met opzet lang gehouden, als om de koortsdroom te doen voortduren.

En dat is zo vanaf opener Pour Your Love tot afsluiter The Undivided Truth. Alleen in het tweede deel van Feathers wordt enkele minuten lang teruggegrepen op de ingrediënten van de vorige plaat en krijg je een akoestisch intermezzo. Alsof je als luisteraar heel even de tijd krijgt om op adem te komen. Ook de afsluiter heeft zo'n veel korter draaipunt ongeveer in het midden van de song. Het draagt allemaal bij tot de kracht van deze plaat.

Het duurde even voor 'Little Weight' op ons ging wegen, maar intussen hebben we de schouders gerecht en zijn we helemaal overtuigd. 40 Watt Sun heeft ons weer voorzien van het nodige zonlicht voor de komende herfst en winter.

6 september 2024
Patrick Van Gestel