Titelloos album voor de portables

Op 15 september speelt de band in Gent.

Vorige week bracht de Portables met Uuflaki Space Center een eerste single uit van 'de portables'. En zoals het vaak gaat wanneer een band een "self-titled album" uitbrengt, is dat meestal niet uit gebrek aan inspiratie, maar om te zeggen: "Dit is wie we zijn." Meestal is het een debuut. Beginnend met een knal. Niet zo met de portables. De band heeft vijfentwintig jaar en tien albums gewacht om die albumtitel te laten vallen. Maar de statement is inderdaad: dit is waar ze voor staan.

Na het veelgeprezen dubbelalbum 'The Killing Horizon' uit 2016 was het tijd om nieuwe wegen te verkennen. Geen vaste bestemming, maar er was een nieuwe "reishouding". En met elektronicawizard Kasper Jordaens ook een gloednieuwe reisgenoot. Hoe omschrijf je die reishouding? Als een streven om het Moment vast te leggen. Het moment waarop iedereen op dezelfde sweet spot zit. Wanneer alle hersenen synchroniseren en alle harten op hetzelfde ritme kloppen. Wanneer de magie gebeurt. Redelijk ambitieus. En misschien was dit album pas mogelijk na vijfentwintig jaar samen spelen en luisteren. In 2022 hebben de portables een punt bereikt waarop ze elkaar zo goed kennen dat ze alles kunnen loslaten en blindelings van boord kunnen gaan voor de meest avontuurlijke reizen.

En dat is precies wat 'de portables' – het album – is geworden: vier lange verkenningen, elk een lp-kant lang. Vier hypnotiserende excursies waarbij de vijf portables om beurten het voortouw nemen, maar elkaar in de eerste plaats oceanen van tijd en ruimte gunnen. En zo werd dit album en de zoektocht ernaar niet alleen een oefening in loslaten, maar ook in weglaten. In het bewust zoeken naar de leegte en rust.

Wat de portables uiteindelijk ook voor het eerst na vijfentwintig jaar loslieten: het mixen van het album. Al hebben ze het niet zomaar aan iemand overgedragen, maar aan de Baron of Techno zelf: de Britse DJ Dave Clarke. Zelfs voor degenen die de portables op de voet volgen, kan deze samenwerking als een grote verrassing komen. Maar Clarke is al jaren gecharmeerd van de band. Het resultaat van deze samenwerking in één woord? Vonken.

14 september 2022
Marc Alenus