Snow Patrol steunt goede doel

Tijdens de wereldwijde lockdown zochten veel artiesten contact met de fans via sociale media. De frontman van de Noord-Ierse band ging net een stapje verder.

Wat begon als een experiment, draaide uit op een wekelijkse afspraak. Twaalf weken lang was Gary Lightbody elke zaterdag te zien op Instagram waar hij samen met fans een nummer schreef. Tijdens het eerste deel werd er samen met de fans gezocht naar akkoorden en lyrics voor het nummer van die avond. Ongeveer een uur later dook hij opnieuw op met een akoestische versie van het nummer dat hij zo had geschreven.

Al snel rees het idee om deze samen gecreëerde nummers uit te brengen voor een goed doel. Ook de andere Snow Patrol-leden tekenden maar al te graag present.

Van de twaalf nummers, die Lightbody zo had geschreven, zijn er ondertussen vijf afgewerkt tot volwaardige songs. De ep krijgt de naam ‘The Fireside Sessions’ (een verwijzing naar een element uit de livestreams) en zal begin augustus 2020 uitgebracht worden op cd. In juli 2020 zal Reaching Out To You als eerste single uitgebracht worden. Alle opbrengsten gaan integraal naar The Trussell Trust, een non-profitorganisatie die voeding voorziet voor hulpbehoevenden. 

Voor de gelegenheid breidt de band hun naam uit naar Snow Patrol And The Saturday Songwriters. De cover van de ep werd gemaakt door een fan. Wanneer het volledige album zal uitgebracht worden is nog niet duidelijk, maar Lightbody sluit een vinyl versie van de ep en eventuele merchandise niet uit.

6 juli 2020
Marjolein De Smet