Liza Weald kondigt debuut-ep en koerswijziiging aan

Op 15 mei brengt ze de debuut-ep ‘Shape Of The Dunes’ uit met vier prachtige folkliedjes vooraleer het over een andere boeg te gooien. Moeten we dat nu al jammer vinden?

The Hologram, zo heet de single, die Liza Weald deze week uitbrengt, de derde van de debuut-ep ‘The Shape Of The Dunes’, want de singles van vorig jaar, Take You Home en The Night’s Dwelling  zullen er ook op prijken, naast studioversies en een live versie van de titeltrack. Alle vier zijn het akoestisch gearrangeerde folkliedjes die Lisa de Bruijn schreef voor de pandemie.

De Bruijn zelf zegt ons nog op zoek te zijn naar haar stem, maar volgens ons en de organisatie van de Grote Prijs van Rotterdam en de Rotterdam Music Awards heeft ze die al lang gevonden. Ze klinkt in haar eentje krachtiger dan de zussen van First Aid Kit en haar liedjes zijn zo sterk dat we een beetje ons hart vasthielden, toen ze ons toevertrouwde dat ze werkt een aan frissere, meer elektronische sound.

Na de debuut-ep begint ze aan een nieuw muzikaal hoofdstuk. Geniet dus nu nog volop van The Hologram, een nummer over liefde tussen twee mensen die zich zo met elkaar verbonden voelen, dat ze zelfs elkaars dromen en leefwereld belichamen. Ook op afstand voelt de ander dichtbij, als een soort lichtpuntje of hologram. Want liefde kent namelijk geen afstand of verwijdering.

Dat is toch de boodschap die Liza Weald  in deze eenzame tijd wil overbrengen. Een windgong luidt de track in waarin ook algauw de prachtige zang van De Bruijn opborrelt, ondersteund door een geheimzinnig koortje en aanzwellende koperblazers. Hiermee wordt het contrast tussen aanwezig en afwezig zijn van elkaar gesymboliseerd. Dit contrast is eveneens te vinden in het artwork.

26 maart 2021
Marc Alenus