Derde worp in evenveel jaar voor Fontaines D.C.

Hel en verdoemenis klinken altijd goed.

De voorbije twee jaar groeide Fontaines D.C. uit van veelbelovende rockband tot jonge vaste waarde en dit op basis van twee albums: ‘Drogel’ en ‘A Hero’s Death’. Nu kondigt de band een derde album aan dat ‘Skinty Fia’ heet voor april van dit jaar. Drie albums in evenveel jaar… de jongens hebben geen gebrek aan inspiratie!

De naam van de plaat komt uit het Iers en betekent zoveel als "de verdoemenis van het hert". De titel en hoesafbeelding zijn beide verwijzingen naar het uitgestorven Ierse reuzenhert, een metafoor voor een album waarop de band reflecteert op hun identiteit.

Die is altijd al een belangrijke factor geweest bij Fontaines D.C., van de snapshots van een vervagende, oudere versie van Dublin op ‘Dogrel’ tot de vage afwezigheid van thuis op ‘A Hero’s Death’. Het verschil met ‘Skinty Fia’ is dat het het eerste album was dat werd gemaakt nadat de band allemaal uit Ierland was verhuisd, terugkijkend van buitenaf.

En zoals dat hoort bij albumaankondigingen is er ook een eerste single, Jackie Down The Line. En hoewel het nummer nog steeds in de wazige, regenachtige sfeer van ‘A Hero’s Death’ baadt, is het ook een stevig stuk jangle-rock. Ontdek het hieronder:

12 januari 2022
Marc Alenus