Amenra houdt 'Mass VI'

De meest geanticipeerde Belgische plaat van dit jaar is zonder twijfel 'Mass VI' van Amenra (sorry, Wolfje!). Op 20 oktober zal de plaat in de winkel liggen, maar sinds vorige week kun je via Consouling al je voorbestelling plaatsen. Wie niet enkel zwart met Amenra associeert, kan zelfs in beperkte oplage een blauwe of witte vinyl scoren. Doen, zouden we zeggen!

Voor wie toch bang is van de spreekwoordelijke kat in de zak, loste Amenra vandaag de openingstrack van de dubbelelpee (en cd). Children Of The Eye is verslavend. Endless repeat materiaal, het kan ons niet schelen dat het YouTube-kwaliteit is. Integendeel, want Wim Reygaert en Maximiliaan Dierickx voorzagen de song van een akelig congruente, donkere videoclip. Bekijk de kortfilm - want dat is het - vooral zelf.

In net geen tien minuten passeert het volledige dogmatische stramien dat de band kenmerkt. Een sluimerend spannende opbouw die na twee minuten losbarst. Een haast bezinnend middenstuk met een breekbare Colin H. Van Eeckhout (“one tear at a time / you are a threat to mine / flood trenches / dredge remnants of my past / wash away my longing / for me to be the last). Een verzengend slotspel (come rain / wash us all away”), uitmondend in een langgerekte laatste adem (in de clip subliem vormgegeven door een roerloze jonge vrouw in het halfduister). Noem het de euforie van de eerste keer, maar dit klinkt als het schoonste wat we al kregen van Amenra - met weloverwogen gebruik van het adjectief 'schoon'.

Het releaseconcert in de AB op 31 oktober is allang uitverkocht, maar voor het Consouling Sounds side-event op 1 november zijn er wel nog tickets verkrijgbaar. Als je Amenra dit jaar nog een laatste keer akoestisch wil ondergaan, dan kun je op 1 december in Cultuurhuis De Leest te Izegem terecht (alwaar de laatste plaat simpelweg 'Messe Zesse' heet). CHVE + Syndrome kun je midden november nog zien net over de grens in Luxemburg of net niet over de grens in Ieper.

27 september 2017
Christophe Demunter