You Said Strange, The Yummy Mouths - De keiharde algebra van de beginnende rockband

De Roes, 30 november 2021

You Said Strange, The Yummy Mouths - De keiharde algebra van de beginnende rockband

Dat Covid niet alleen concerten uitstelt, bewees Black Midi door ons maandag al een dag eerder dan gepland in de Botanique te verwelkomen. Terwijl collega (kvl) de Britse sensatie dinsdag voor jullie analyseerde, had ondergetekende dinsdag plots een gaatje in de agenda. Waarom dan niet om de hoek Kempisch en Normandisch jong grut uitchecken? The Yummy Mouths werden eerder dit jaar al door (ma) en door StuBru opgepikt (hun White Noise schopte het tot "Catch Of The Day"), You Said Strange trad zondag nog aan in de Botanique. Genoeg redenen om erg benieuwd naar De Roes af te zakken.

Dat kelderzaaltje in hartje Gent blijft leuke bandjes uit de mouw schudden, want ook dinsdag zagen we voor een prikje twee veelbelovende bands. The Yummie Mouths trakteerden op heerlijk frisse rocksongs, drijvend op de lekkere baslijnen van Klaas, terwijl gitarist Cis hakkende riffs rondstrooide. Drummer Jef mepte dan weer alsof hij een wei met zestigduizend koppen bediende.

Helaas werden de Mouths geconfronteerd met de keiharde algebra van de beginnende rockband: met drie man twee uur tuffen in de bestelwagen om voor tien kijklustigen te spelen. De bandleden staken de teleurstelling over de magere opkomst niet weg, maar leken net daardoor nog harder hun best te doen.

Jonge bands hebben (naar onze normen) jonge helden. Dus gingen de Kempenzonen aan de slag met Parquet Courts. Een straffe versie van Almost Had To Start A Fight/In And Out Of Patience, maar het trio bewees in Gent vooral dat het eigen materiaal er niet moest voor onderdoen. Uit de dit jaar verschenen ep ‘Ugh’ plukten ze daarna nog Led Captain en Charlie, beukende variaties op eenzelfde punkpopthema.

Afsluiter White Noise verleidde ons dan weer tot een imaginaire pogo met de barkrukken waarop we braaf moesten blijven zitten. “It's a long way to the top if you wanna rock 'n' roll”, zong AC/DC bijna een halve eeuw geleden. We hopen dat lange pad van The Yummy Mouths nog vaak te kruisen.

De spontaniteit van het voorprogramma, misten we een beetje bij You Said Strange. Normandië ligt tegenover Engeland en de vier in het zwart geklede jongens deden wel heel erg hun best om als een Engelse band te klinken. Toegegeven, ze slaagden daar met verve in. Goede songs (waarmee ze ook al een KEXP-sessie mochten opnemen) die knipogen naar bands als The Charlatans of Black Rebel Motorcycle Club volgden elkaar op.

De gitarist en bassist hielden ons bij de les door af te wisselen aan de microfoon (of af en toe een streepje harmonie doorheen de songs te weven). Met een erg aan Ride schatplichtig slot - beschouw dat maar als een compliment - tikte You Said Strange net voor elf uur af. Op tijd voor de curfew, maar ook wel op tijd voor onszelf: meer was misschien te veel geweest. Later deze week verschijnt hun tweede plaat en kort na het concert zette de band een videoclip voor Treat Me online.

Kortom, twee bandjes om in de gaten te houden. Iets wat je best ook doet met de programmatie van De Roes.

2 december 2021
Christophe Demunter