Van Dik Hout - Een gouden randje

Koninklijk Theater Carré, 26 juni 2019

Van Dik Hout</b> - Een gouden randje

De Nederlandse band Van Dik Hout viert dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag! Het knappe is dat de band in die vijfentwintig jaar nooit teleurstelde. Eens in de zoveel jaar leverde het gezelschap een album af met knappe en wonderschone liedjes en gaf nooit een concert waarvan wij dachten: “We hebben ze wel eens beter zien spelen”. Om die vijfentwintigste verjaardag te vieren, stonden er een handvol optredens op het menu waarbij debuut ‘Van Dik Hout’ (1994) integraal gespeeld werd. De kers op de verjaardagstaart was dan het jubileumconcert in het prachtige Koninklijk Theater Carré te Amsterdam.

De band trapte af met een aantal klassiekers van het debuut: Alles Of Niets en Water & Vuur. Ook na vijfentwintig jaar staan deze liedjes nog steeds als een huis en lijken ze niets aan kracht te hebben ingeboet. Over de eerste single van het dit najaar te verschijnen nieuwe album, Een Nacht Eeuwigheid, kunnen we over tweeënhalf decennium vast hetzelfde schrijven.

Het bloedmooie Mijn Houten Hart van De Poema’s, de gelegenheidssamenwerking van Van Dik Hout en Acda & De Munnik, staat al jaren in de basis van de setlist en zorgde ook nu weer voor kippenvel. De avond kon nu eigenlijk al niet meer stuk en we hadden nog zo’n anderhalf uur te gaan. Van magnum opus ‘Kopstoot Van Een Vlinder’ (1997) kwam slechts één liedje voorbij, maar dat was dan wel de epische opener Het Nieuwe Spel.

De band gaf voor het concert al aan dat ze naast de fans nog een aantal muzikale vrienden hadden uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje. De eerste die mocht aantreden is Elske DeWall. Zij zong mee op het nagelnieuwe en oh zo mooie Zomaar Val Ik, een nieuwe Van Dik Hout-song voor het eerst horen blijft een bijzonder moment.

Dat Paul de Munnik één van de gasten zou zijn, was ergens te verwachten. Dat hij naast Niets Kan Mij Nog Stoppen en Zij Maakt Het Verschil van De Poema’s ook de Acda & De Munnik-klassieker Het Regent Zonnestralen zou doen, zagen wij alvast niet aankomen.

Stil In Mij ontbrak ook vanavond niet. Het is het liedje waarmee het allemaal begon. We kunnen ons voorstellen dat het spelen van een dergelijke klassieker je op den duur de keel uitkomt, maar Van Dik Hout speelde hem ook nu weer met volle overgave. Zanger Martin Buitenhuis vertelde dat hij in ieder geval één goede keuze heeft gemaakt in zijn leven - vul maar in - en De Keuzes Die Je Maakt werd ingezet.

Na nog enkele liedjes van onder andere het debuutalbum en ‘Vier Weken’ (1995) besloot de band de set met het melancholische juweeltje Zolang De Muziek Nog Klinkt en verliet het podium. Gevolg: torenhoog kippenvel! Dit najaar zal een nieuw album en clubtour het jubileumjaar bezegelen, maar met dit concert gaf Van Dik Hout het alvast een gouden randje.

28 juni 2019
Gregor Dijkman