The Van Jets - Vertrekken door de grote poort

Ancienne Belgique, 31 oktober 2019

The Van Jets</b> - Vertrekken door de grote poort

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Toen The Van Jets aankondigden om na zestien jaar en vijf albums de handdoek in de ring te gooien, sloeg dat in als een bom. Maar de band eindigt in vriendschap en op een moment dat ze nog steeds relevant zijn. Getuige 'Future Primitives', dat overal goed werd ontvangen. Na een geslaagde festivaltour en afscheidsconcert in Gent, stonden er nu twee compleet uitverkochte optredens gepland in de Ancienne Belgique. 

Vanaf de eerste song, 21st Century Boy, werd al duidelijk dat The Van Jets met een knal van formaat de fans wilde bedanken voor al die jaren dat ze de band trouw zijn gevolgd. Het publiek reageerde dan ook laaiend enthousiast. En dat enthousiasme zou aanhouden tot het einde van de avond. Ook de band zelf voelde aan dat ze toch een soort van thuismatch speelden en die winnen met een monsterscore. Daarom werd de lat wat hoger gelegd.

De vuurkracht, waarmee de heren in de beginjaren menige concertzaal en festivalweide plat speelden, is na al die jaren nog niet afgenomen. Dit zou geen afscheid worden van een band die uitgeblust is. Eerder zijn The Van Jets een band op het hoogtepunt van haar kunnen. Dat zorgde voor een wervelend feest dat maar bleef aanhouden.

Met het prachtige Here Comes The  Light volgde al vrij vlug een hoogtepunt op deze avond. Eén van de sterktes is dat ze na al die jaren kunnen variëren in de set. Zo was er een intiem moment, toen frontman Johannes akoestisch en solo een pakkende versie bracht van Teevee, waarna alle registers terug werden opengegooid bij Pink & Blue.

En dan was er nog de verschroeiende finale met The Sound Of Sea, Down Below en The Future. Een daverend applaus volgde, waarna de band daar gewoon nog enkele stevige scheppen bovenop deed met Ricochet , Our Love = Strong en Danger Zone. Op het einde van deze circa twee uur lange set stond iedereen, ook in de zeteltjes bovenaan, rechtop om de band nog een laatste daverende en welverdiend applaus te bezorgen. Een duidelijk geëmotioneerde Johannes bedankte de fans: ''Dit gaan we missen. En elkaar ook, want we stoppen niet omdat we elkanders kop beu gezien zijn''. De band kwam daarna nog terug voor een akoestische versie van Here Comes The Light.

The Van Jets vertrokken door de grote poort met een gevarieerde set van twee uur die geen seconde verveelde. Allerlei  emoties werden losgeweekt bij de fans, maar ook bij de band. Of dit een definitief afscheid is, valt nog af te wachten. Voor ons hoeft het alvast niet. 

1 november 2019
Erik Van Damme