The The - Nieuw leven

De Roma, 21 september 2024

The The - Nieuw leven

Twee verslagen over een weliswaar verschillend concert van dezelfde band, het blijft een risico. Maar wij kunnen u met de hand op het hart zeggen dat we, ondanks het feit dat we er in de AB wel degelijk bij waren, geen enkele recensie van dat eerste concert gelezen hebben. Blijft alleen nog de vraag hoe te vermijden dat we desondanks in herhaling vallen.

Soms word je met de neus op de feiten gedrukt. Terwijl vrienden 'Dusk' als favoriete plaat van The The aanstipten, gingen wij voluit voor 'Infected'. Dat mag u gerust op het leeftijdsverschil steken. Op de vraag waarom we de twee Belgische concerten van Matt Johnsons project absoluut wilden bijwonen, konden wij dan weer niet meteen antwoorden. Tenzij dan dat de band bij ons in de jaren tachtig alle knopjes in de juiste richting had gezet en dat dat blijven hangen was. Dat ze na twintig jaar nog eens een nieuwe plaat maakten en – belangrijker – eindelijk terug op tournee gingen, was dan ook onverwacht en bijzonder welkom, want in de jaren tachtig waren wij er niet in geslaagd om hen aan het werk te zien. En dat konden we nu (letterlijk) dubbel en dik goedmaken.

(kvl) bracht u intussen al verslag uit van wat er zich in de AB afspeelde. Zelf hadden we toen de handen vol met foto's nemen en nadien nog een min of meer aanvaardbaar plaatsje te vinden. In De Roma waren we om het concert bewust mee te maken. Het gevoel zat daar dus met andere woorden toch even anders.

Uiteraard waren er de obligate complimentjes vanwege Johnson voor de stad Antwerpen en de zaal (terecht overigens), maar er waren nog wel meer verschillen met het concert in de hoofdstad. Aanvankelijk hadden wij bijvoorbeeld onze twijfels over het geluid, maar naarmate het concert vorderde, bleek dit in De Roma echt wel beter te zitten. Beste voorbeeld? De harmonica in The Dogs Of Lust kwam veel beter uit de verf, hetgeen voor dat nummer een absolute meerwaarde betekent. Verder hadden wij ook de indruk dat het publiek enthousiaster reageerde. Love Is Stronger Than Death (toch niet meteen de meest voor de hand liggende song) werd bijvoorbeeld heel luid meegezongen, hoewel datzelfde publiek dan weer slechts mondjesmaat inging op de uitnodiging van de band om mee te doen met ultieme bis GIANT.

Wat ons aan de nieuwe plaat (die integraal in het eerste deel werd gespeeld) frappeerde, is dat Matt Johnson nog steeds een aandachtig observator is, die precies onder woorden kan brengen wat hij daarbij voelt. Dat sociaal en politiek bewustzijn voor hem belangrijk zijn, bleek al uit de platen uit het vorige millennium en dat werd ook op 'Ensoulment' vet aangestipt. Liedjes als Kissing The Ring Of POTUS (“Kissing the ring of POTUS / Under the spell of hypnosis / The proof of psychosis / The coup that nobody noticed”) en Linoleum Smooth To The Stockinged Foot (“Condemned as sick – though healthy / The weak are despised by the wealthy”) liegen er niet om en gaan de concurrentie aan met Heartland en soortgenoten. In De Roma spuugde hij de teksten met hetzelfde venijn uit als hij dat twee dagen eerder al deed. En op de backdrop in de achtergrond dansten de wazige figuren mee op het ritme.

Er werd ook door ons geopperd dat het Brusselse optreden vinniger had mogen zijn, maar daar hadden wij in De Roma althans minder last van. Bij nader inzien besef je ook dat de songs van The The zich niet echt lenen tot uitbundige taferelen en de leeftijd van frontman en bandleden zal daar ook al geen goed aan gedaan hebben.

Uiteraard was er (net als in de AB) nog de golfstroom van herkenning, die door de zaal ging bij het inzetten van het tweede deel van de show, waarin de (radio)hits als ankerpunten dienden voor enkele minder bekende songs. In De Roma werd trouwens met Icing Up een extra hoogtepunt aan de set toegevoegd, terwijl we Sweet Bird Of Truth in het digitale notaboekje ook hadden gemarkeerd als topper.

We hadden er dus goed aan gedaan om ook naar Antwerpen te trekken voor dat tweede Belgische concert. Matt Johnson (intussen drieënzestig) heeft het project rond zijn persoon nieuw leven ingeblazen. En daar zijn we blij om. En nu die andere recensies erop nalezen.

23 september 2024
Patrick Van Gestel