Sam Fender - Gestage groei

Ancienne Belgique, 25 februari 2020

Sam Fender - Gestage groei

Een klein jaar geleden stond Sam Fender nog in de uitverkochte Orangerie van de Botanique tijdens Les Nuits. Sindsdien stond hij ook al op het podium van La Madeleine. Deze keer was de in een mum van tijd uitverkochte Ancienne Belgique aan de beurt. 

Wie er in 2019 tijdens Les Nuits bij was, herkende Fenders special guest meteen. The Pale Whites mochten ook deze keer het voornamelijk vrouwelijke publiek ophitsen voor de hoofdvogel van de avond; een taak die ze maar al te graag op zich namen. En hoewel het publiek de muziek zeker kon smaken, keken ze toch reikhalzend uit naar die ene man.

Sam Fender liet eerst zijn band het podium bestijgen vooraleer hij zelf richting gitaar en microfoon liep. Ietwat overdonderd door het publiek zette hij de avond in met Will We Talk, een single waarin iedereen op het podium zijn instrumentale kunnen kon tonen en waarmee Fender al een eerste keer liet horen wat voor unieke en krachtige stem hij heeft. Fender begint het Belgische publiek duidelijk te kennen. Hij grapte dat het best wel eens deugd doet om voor een publiek te spelen dat bescheiden en beleefd reageert in plaats van bier naar het podium te gooien als uiting van de appreciatie.

De ene klepper na de andere volgden elkaar op. Uiteraard kon hitsingle Play God niet ontbreken. Volgens Fender het bewijs dat je niet altijd een dure muziekstudio nodig hebt om een hit te maken. Het merendeel van deze song werd immers opgenomen in een woonkamer. Enkel de drumsessies werden in een studio vastgelegd. 

Dat Fender er ook niet voor terugschrikt om persoonlijke meningen rond hot topics te uiten is alom bekend. White Privilege is daar maar één voorbeeld van. Het werd hier a capella ingezet, maar Fender legde de boel tussendoor even stil om zich uitvoerig te verontschuldigen voor de Brexit. Hij liet duidelijk verstaan dat hij en zijn generatie er absoluut tegen waren. Ook zijn persoonlijke mening over Nigel Farage was niet mis te verstaan.

Tussen de bisnummers zat ook nog Poundshop Kardashian. Dezer dagen komt deze song niet zo vaak aan bod, omdat een deel van de lyrics werd gebruikt bij het aanklagen van het gedrag van de pers en hun aandeel in de recente zelfdoding van Britse presentatrice Caroline Flack. Hoewel hij toch even deze trieste gebeurtenis wou aanstippen, eindigde de avond toch op een positief gevoel. Fenders versie van Bruce Springsteens Dancing In The Dark was daar het perfecte middel voor.

Fender heeft nogmaals bewezen dat hij geen eendagsvlieg is en dat zijn populariteit blijft stijgen. Ondanks de jeugdige leeftijd heeft hij de gave en de stem om tijdloze nummers te schrijven. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar wat hij ons in de toekomst nog zal bieden.

Sam Fender @ Ancienne Belgique 25/2/2020

27 februari 2020
Marjolein De Smet