Nuits19: Sam Fender - Jeugdig enthousiasme werkt aanstekelijk

Botanique, 28 april 2019

Les Nuits 2019 zijn volop lopende in de Botanique en voor die gelegenheid mocht Sam Fender een uitverkochte Orangerie plat spelen.

 

In november van vorig jaar stond Sam Fender nog in een uitverkochte Witloof Bar. Nu nam hij de Orangerie onder handen. En hoe! De eerste noot was nog niet volledig gespeeld of het was al duidelijk dat dit een leuke avond zou worden.

Met het energieke Millennial wist Fender samen met zijn band het publiek onmiddellijk op sleeptouw te nemen. En hij weet perfect hoe hij de aandacht van het publiek moet vasthouden. De eerste nummers volgden elkaar in sneltempo op vooraleer hij even adempauze nam; een pauze waarin niet alleen de gitaren vlug werden gestemd, maar waarin Fender ook de communicatie aanging met de fans. Er werd gegrapt dat tijdens zijn vorige passage in de Botanique het publiek zo respectvol en stil was tussen de nummers door dat het leek alsof hij in een operahuis stond. De frontman was dus voorbereid en maakte tussen de nummers door grapjes om stiltes te voorkomen. Het publiek ging hier zeer gewillig in mee. En al vlug ontstond er een komische interactie tussen Fender en de toeschouwers.

Maar dat hij ook een serieuze kant heeft, werd duidelijk met het emotionele nummer Dead Boys; een nummer dat het delicate onderwerp van de vele zelfdodingen van jongemannen in het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk aankaart. Fender verloor desondanks de reden van het samenzijn nooit uit het oog en bleef bij de orde van de dag. Krachtige nummers zoals Greasy Spoon en Hypersonic Missiles volgden elkaar aan een razende vaart op en bleven de aandacht van het publiek feilloos vasthouden. Hitsingle Play God, al lachend het "FIFA’19-nummer" genoemd, luidde het einde in van het groepsgebeuren van de avond. 

Daarna ging Fender heel even de solotoer op. Beginnen deed hij met Leave Fast, een song die hij schreef toen hij negentien jaar oud was en dat - zo grapte hij - stomweg op het album was beland. ‘Het nummer zal me mijn hele leven blijven achtervolgen en ik ben nog maar vijfentwintig jaar!", zuchtte hij vooraleer het feilloos te brengen. Er volgden nog enkele van die pareltjes van solonummers vooraleer hij de band opnieuw op het podium riep om samen het optreden af te sluiten met That Sound.

De hele avond lang wisselden oude en nieuwe nummers elkaar perfect af en kregen we een set te horen die één groot geheel vormde. Gelukkig maar, want alle nummers zullen vanaf augustus terug te vinden zijn op Fenders lang verwachte debuutalbum ‘Hypersonic Missiles’

29 april 2019
Marjolein De Smet (Foto's: Creeping Mac Kroki)