Neeka - Meisje in haar moedertaal

Buchbar, 26 april 2019

"Ilse, wanneer ga je eens in het Nederlands zingen?", vroeg haar vader haar meermaals. En toen kwam het er eindelijk van, na vijf albums in het Engels: een nieuw avontuur in de eigen taal.

Op een zonovergoten vrijdagnamiddag kwam Neeka de nieuwe plaat 'Meisje Meisje' (lees hier de recensie) voorstellen in de Antwerpse Buchbar (waar ook wel eens een Stoomboot aanmeert). Dat deed ze voor de gelegenheid niet met de groep die haar op de plaat begeleidt, maar enkel met gitaar en toetsen.

De goed gevulde koffiebar / boekenwinkel was getuige van een pure en intimistische set waarrond de nodige melancholie zich als een fijne sluier drapeerde. En toch was er nog genoeg plaats voor wat speelsheid in Kersen, titelsong Meisje Meisje of Herfst (over haar favoriete seizoen).

Natuurlijk kwam ook Kris De Bruyne - over haar "muzikale vader" - aan bod. En eigenlijk was Geen Brave in essentie bedoeld om als een stoer punknummer geboren te worden, maar het draaide toch net iets anders uit.

Het miniconcert werd afgesloten met Sirene, dat opent met de woorden: "Ik ben een sirene waar niemand nog naar luistert". Niets was echter minder waar! Het was zelfs een verademing om nog eens een concert bij te wonen waar er echt naar de muzikant geluisterd werd en waarbij er niet constant doorheen gekwetterd werd door een deel van het publiek.

Volgende afspraak op de Gentse Feesten (22/7) of Boterhammen in het Park (28/8). Niet te missen.

28 april 2019
Patrick Van den Troost (Foto's: Tricky Troostie)