Maanrock - Dag 3 - de triomf van Psychonaut

Grote Markt Mechelen, 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022

Maanrock - Dag 3 - de triomf van Psychonaut

Tijdens de derde dag van Maanrock 2022 hadden we ons aan het Mechels Podium genesteld op zoek naar muzikaal lekkers uit de (grote) regio Mechelen. Al voor de vierentwintigste (24!) keer werd daar de finale van de Maanrockrally een podium gegeven. De Maanrockrally is een wedstrijd voor aanstormend muzikaal talent die tijdens twee voorrondes in samenwerking met de vzw De Concertzaak wordt georganiseerd. Er zijn geen genrebeperkingen, maar er moet wel een link met Mechelen zijn. De geselecteerde finalisten kunnen in een showcase op het Mechels Podium een plaatsje verdienen op het Groot Podium op Maanrock 2023.

Jens Pauwels, afkomstig uit het nabijgelegen Rijmenam, kwam zijn verjaardagsfeestje zelf opfleuren met een optreden op de finale van de Maanrockrally editie 2022. Jens is een klassiek geschoold pianist en dat kan je horen in de ietwat melancholische pianoballads. Hier en daar in het publiek viel de naam John Grant, waar we ons wel iets bij kunnen voorstellen.  Als kers op de verjaardagstaart bracht hij een duet dat binnenkort als nieuwe single uitkomt.

Bij Rubus moesten we dan weer aan George Ezra denken. Singer-songwriter Bram Van Hecke verzamelde voor dit altpopproject een fijne groep rond zich. Een luchtige set met een sterke stem, perfect op deze zonovergoten zondagnamiddag.

Die rust werd daarna grondig verstoord toen de Mechelaars van Cardinal het podium bestormden. Hun (hard)rock-’n-roll liet de decibelmeter voor een eerste keer de hoogte ingaan. En het ondertussen aardig volgelopen plein lustte er wel pap van. We noteerden onder andere “symfonische rock”, “glamrock", The Sweet”, maar ook: “Is dat iets van Accept?”, en: “Zwart is ook een kleur”. Prijsbeest Nightflyer heeft alvast oorwurmgewijs onderdak in ons hoofd gevonden.

Ondertussen hing er een aparte soort intensiteit in de lucht, daar in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. En plots ontplofte het Mechels Podium. Zombie Butterfly was in the house! Mechelse metal met thrash-, hardcore- en andere punkinvloeden. In het Mechels en nog wat andere taaltjes. Instant hits zijn volgens ons: Afwas met de onsterfelijke regel “Ik wou dat den afwas af was”, Zeep (daarom stonden al die zeepproducten dus uitgestald aan de rand van het podium) en Free Beer waarbij de aanwezige blikken Cara-pils met het publiek gedeeld worden.

Nederlandstalige pretpunk in de trant van geestesgenoten Belgian Asociality, van wie zanger Mark Vosté even kwam meedoen tijdens de finale van de set. Detail: een ander “meezingmomentje” was er tijdens de cover van Black Rain, oorspronkelijk van streekgenoten van biestmetalband Self Inflicted, Hun zanger, den John, gaf vocale medewerking vanuit het publiek. Het feestje op het Cultuurplein werd afgerond met een lekkere circle pit. Meer moet dat voor ons niet zijn.

Maar de winnaar van deze Maanrockrally werd Bullets uit het nabijgelegen Sint-Katelijne-Waver, die met emo-rap en indiepop de harten van het publiek veroverde. Hiphop over psychische problemen, doorspekt met melancholie en stevige gitaar en drums. Intens, en het bomvolle plein wist dat zeker te waarderen. Hij heeft nog een jaartje om zich voor te bereiden op het (echt wel grote) Groot Podium van Maanrock 2023.

Maar de Mechelen-avond was verre van afgelopen. Het was tijd voor L'itch, een alternatieve krankrockband uit Mechelen, met in de rangen zanger Sander Rom en gitarist Chiaran Verheyden, die productioneel ook een stevige hand heeft in heel wat releases van Mechelse bands, waaronder Pothamus en Psychonaut. Die band heeft ook een verleden in de Maanrockrally. In 2018 haalden ze de tweede plaats, wat hen onmiddellijk de nodige aandacht en een platencontract opleverde. En zo zag het debuut ‘Urges’ in 2020 het levenslicht. We werden getrakteerd op een gevarieerde en energieke set met plaats voor prijsbeesten als Ronka, Fetch Boy! en Don’t Worry It’s Not Recording.

Psychonaut hoeven we u hier niet meer voor te stellen. In het najaar verschijnt het nieuwe album 'Violate Consensus Reality' en vandaag kreeg de psychedelic postmetal een plaatsje als headliner van het Mechels Podium. Het was op deze zelfde plaats dat de gasten van Psychonaut Maanrock 2019 afsloten, vlak voordat corona de muziek- en bij uitbreiding de festivalscene in een wurggreep nam. Maar in 2022 zijn de festivals sterker dan ooit terug. Bewijs daarvan de doortocht van Psychonaut vanavond.

De dranghekken moesten er bijna aan geloven tijdens de wervelende set met een opeenvolging van hoogtepunten die begon met The Story Of Your Enslavement en afsloot met The Fall Of Consciousness. Tussendoor ook nog favorieten als Sananda en Kabuddah. Ook nieuwe single Interbeing mocht uiteraard niet ontbreken. Bovendien werden we getrakteerd op een nieuw, nog unreleased nummer: All Your Gods Have Gone. Het dak van de Sint-Romboutstoren ging er volledig af. Daar is enig oplapwerk aan de winkel.

Een topafsluiter van deze Maanrock 2022. We reserveren alvast een plaatsje voor de volgende editie in 2023.

Maanrock 2022, dag 3 - 28/8/2022

30 augustus 2022
Patrick Van den Troost