Laïs - Wiskundige wetmatigheid op de kop gezet

De Roma, 13 april 2023

Laïs - Wiskundige wetmatigheid op de kop gezet

Drie min één is niet (altijd) twee. Wat onze oude wiskundeleraar daarover ook moge zeggen. Sinds het vertrek van Annelies Brosens transformeerde Laïs in een groep die meer is dan de som van de individuele delen, want 3 min 1 = 4. In De Roma kwamen overblijvers Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix samen met eega’s Tomas de Smet (Think of One, Zita Swoon) en Bjorn Eriksson (Zita Swoon, Eriksson Delcroix) nieuwe plaat ‘De Langste Nacht’ voorstellen.

Het viertal stond echter niet alleen op het podium. Ook multi-instrumentaliste Esther Lybeert (The Antler King), gitarist Tom Theuns (Think of One, Neeka) en drummer Roel Poriau (Flowers For Breakfast, Think of One) wisten zich een plaatsje te bemachtigen. Een soortement van supergroep als het ware.

En dat we het hiervoor aangehaalde “nieuwe plaat ‘De Langste Nacht’ voorstellen” letterlijk mochten nemen, was duidelijk: alle nummers passeerden de revue, van opener Wilder Dan Wild tot slotsong Lindeboom. Met daar tussenin moois als Ik Geniet, het ingetogen Zwarte Feest, maar ook een swingend en oriëntaals ontsporend spektakelstuk als Lucia. Of het speelse reuzenlied Orion, dat misschien nog wel het dichtst in de buurt komt van het vroege Laïs. Maar er werd ook tijd gemaakt om de stem, zonder franjes en instrumentatie, de rechtmatige plaats in het centrum van het podium te geven. In het Pools, het Frans of het Aantwaarps met een versie van Pieter Breughel In Brussel van Wannes Van de Velde. Het maakt allemaal niet uit. Verstilde schoonheid aan de lopende meter.

Wat Marie Madeleine al vroeg in de set nog niet klaar kreeg, vermocht ’T Smidje zonder de minste moeite: al snel werden de stoelen aan de kant geschoven en werd er door een deel van de aanwezigen een "danske geplaceerd". Daarvoor hadden de dames al gemeld dat “Laïs niet beroemd is in het buitenland … ’T Smidje is wereldberoemd”. Het dansen vond nog een vervolg in Le Renard Et La Belette, dat nadien plaats maakte voor de interpretatie van de Herman van Veen-klassieker Opzij. Als sluitstuk van de avond keerden de twee overgebleven Laïs-stemmen terug naar waar het ooit allemaal rond begon: de harmonische samenzang van traditionele liederen. Daarvoor nodigden ze alle fans, die de tekst van het nummer 7 Steken kenden, uit vooraan op het podium, vlak bij het publiek, om samen de kers op deze swingende taart te zetten. Vocaal in hun blootje, zonder microfoon of instrumenten in de buurt, gloedvol en vol emotie.

1 En 1 Is 2 willen de dames laten geloven op hun nieuwe plaat, maar 1 + 1 is in hun geval heel wat meer.

Laïs @ De Roma - 14/4/2023

17 april 2023
Patrick Van den Troost