Fontaines DC - Foutloos parcours

Trix, 8 april 2022

Fontaines DC - Foutloos parcours

Vrijdagavond was het dan toch zover. Fontaines D.C., in amper drie jaar uitgegroeid tot één van de spannendste en meest relevante indierockbands van het moment, kwam in Trix eindelijk de in 2020 verschenen tweede plaat ‘A Hero’s Death’ voorstellen aan het Belgische publiek. Een concert dat uiteraard al veel vroeger op de agenda van de fans stond, maar omwille van de gekende redenen een dik jaar werd uitgesteld.

Veel anticipatie dus in Antwerpen, maar eerst mocht het ook al Ierse vijftal Just Mustard ons even opwarmen. De enkele songs die we nog konden meepikken uit de set deden ons vocaal en muzikaal in eerste instantie terugdenken aan de hoogdagen van een band als Cranes in de jaren negentig. Niet onaardig, en zeker in het oog te houden.

Rond negen uur weerklonk eerst - bij wijze van intro - Nick Cave’s Your Funeral, My Trial door de boxen, waarna Conor Deegan III (bas), Carlos O’Connell (gitaar), Conor Curley (gitaar), Tom Coll (drums) en frontman Grian Chatten ten tonele verschenen. Ze staken meteen het vuur aan het lontvat met het onweerstaanbare titelnummer uit ‘A Hero’s Death’, een opener om U tegen te zeggen. "Life ain’t always empty", daar waren we ogenblikkelijk (opnieuw) van overtuigd!

Vervolgens kregen we twee songs uit het ongemeen straffe, voor de Mercury Music Prize genomineerde debuut ‘Dogrel’ (2019): een kort maar krachtig Chequeless Reckless en uptempo meezinger Sha Sha Sha. Met het ietwat dreinerig gezongen A Lucid Dream steeg de temperatuur in de uitverkochte concertzaal zienderogen en ontstonden de eerste moshpits. Het zouden niet de laatste zijn…

Aangezien de uit Dublin afkomstige band allesbehalve stil heeft gezeten de laatste jaren en er eind april alweer een nieuw album (‘Skinty Fia’) zit aan te komen, kregen we ook daarvan reeds een voorsmaakje. Om te beginnen de knappe, melodieuze single Jackie Down The Line. Ze gingen nog even verder op hetzelfde, rustige elan met I Don’t Belong (een persoonlijke favoriet) en het sfeervolle You Said, allebei uit ‘A Hero’s Death’.

Toch werd er nog opvallend vaak teruggegrepen naar het debuut. In Television Screens knipoogden ze naar Joy Division, en het geweldige Hurricane Laughter pakte ons direct bij het nekvel en groeide uit tot een volgend hoogtepunt in de vrijwel foutloze set. "There is no connection available", zo debiteerde Chatten herhaaldelijk. Het gretige publiek dacht daar duidelijk anders over en smeet zich volledig.

En dan moest het hypnotische Televised Mind zowaar nog komen, een dijk van een plaat waarbij ook wij helemaal uit het dak gingen. Nieuwe single I Love You (met een kalm begin, maar een explosief eind) en het donkere Skinty Fia deden ons nog meer verlangen naar het nieuwe album. Laat maar komen die handel!

Met het rauwe Too Real en Boys In The Better Land keerden we opnieuw terug naar de puike postpunk waarmee deze vijf Ieren zich in 2019 voor het eerst een weg naar onze gehoorgang baanden. Genieten geblazen!

Een uitstekend concert, waarbij we ons geen seconde verveelden, werd afgerond met twee bisnummers: Big, nog zo’n vroeg splinterbommetje, en het midtempo Nabokov, een laatste, geslaagde vooruitblik naar het derde album. Fontaines D.C. liet geen steken vallen in Trix en loste de hoge verwachtingen schijnbaar moeiteloos in. Wie er niet bij kon zijn, kan hen op donderdag 30 juni terugzien op het hoofdpodium van Rock Werchter.

9 april 2022
Jan Vael