Dinosaur Jr. - Oorverdovend tijdloos

Trix, 19 oktober 2022

Dinosaur Jr. - Oorverdovend tijdloos

Net toen we dachten dat wel alle door de pandemie uitgestelde concerten nu wel hadden gehad, was daar toch nog het naar dit najaar verplaatste concert van Dinosaur Jr. Het trio uit Boston scoorde in geen kwarteeuw nog een noemenswaardig hitje en toch was Trix hopeloos uitverkocht. Het deed deugd om te zien dat behalve de obligate veertigers en vijftigers ook best wel wat jongeren de weg naar dit concert hadden gevonden. En het mag gezegd, het nieuwe werk op de setlist moest - op de meescandeerfactor na - niet onderdoen voor de vintage Dinosaur Jr.-classics. Lou Barlow, J. Mascis en Murph grasduinden dik anderhalf uur door de al dan niet gedeelde catalogus en stuurden zonder uitzondering iedereen met een brede gelukzalige glimlach naar huis. Het concert in Antwerpen smaakte als het gerecht dat minstens een keer per maand op tafel komt en dat je toch nooit beu wordt.

Als voorgerecht kregen we het naar een zwaar seventiescomplex ruikende Garcia Peoples, wat ons betreft vrij te vertalen als "De Volkeren Van Jerry Garcia". De band uit New Jersey hield de nalatenschap van The Grateful Dead in ere met langgerekte, virtuoze jams. Maar Garcia Peoples waren net begonnen, toen wij in Trix arriveerden, waardoor we een half uur lang het gevoel hadden naar een vertrekkende trein te kijken, waar we niet meer konden bij aanklampen. Om een beetje geforceerd bij de allegorie van de trein te blijven, we raakten al gauw het spoor bijster.

We waren niet de enigen die ietwat verward achterbleven, want terwijl hij de gitaar omgordde, merkte J. Mascis op dat het toch maar stil was in de zaal. Dinosaur Jr. zou die stilte in het publiek verpletterend compenseren met een set die zonder oordoppen bijna ondraaglijk was. Aan het eind van het optreden berispte Lou Barlow ei zo na de concertgangers die de oren niet hadden beschermd. Tja. Dinosaur Jr. hield het tijdsreizen na de trip Garcia Peoples binnen de perken door de set af te trappen met een stokoude song uit 1987. Opener The Lung kreeg meteen het gezelschap van twee songs uit het meest recente album 'Sweep It Into Space' waarna het weer richting 'You're Living All Over Me' ging met het meerstemmige Little Fury Things. Het viel amper op dat we vijfendertig jaar heen en terug geslingerd werden. De nieuwe song Garden, met Barlow op gitaar en zang en Mascis op bas, hadden we evengoed in de jaren negentig op MTV kunnen oppikken.

Dat tijdsvak kwam dan weer uitgebreid aan bod met Out There, Start Choppin en The Wagon. Voor die laatste song mochten de tourmanager en Mascis' roadie meedoen en met extra drums en gitaar de decibelmeter nog hoger drukken. Barlow jende het publiek graag met die hoogdagen. "Zijn jullie klaar voor alweer een hitje?", grijnsde hij ter inleiding van Feel The Pain (een song uit de periode dat noch Murph noch Barlow in de band zaten). "Of misschien wachten jullie al de hele avond op deze hit", klonk het plagend vooraleer Freak Scene de zaal aan het dansen bracht.

De spraakzame Lou Barlow dweepte al evenzeer met de gezegende leeftijd van de band. Toen teruggegrepen werd naar Mountain Man uit de debuutplaat, onderstreepte hij dat ze die song voor het eerst speelden in 1984. "Wij komen uit de eighties, niet uit de nineties! Wat gebeurde er nog in 1984? Duran Duran?". Al even oud was afsluiter Forget The Swan, maar ook die song klonk alsof het een inzending voor 'De Nieuwe Lichting' 2022 was. Even tijdloos als de grijze lokken van J. Mascis, de kale knikker van Murph en de dikke krullen van Lou Barlow.

Met bijna vier decennia op de teller mocht er nog wel een bisronde uit het oeuvre van Dinosaur Jr. worden geperst. Dat deed het trio met Get Me - een verzoekje uit het publiek - en met Just Like Heaven van The Cure. Als vanouds mocht Lou Barlow in het refrein luidkeels 'YOU!' brullen terwijl hij de microfoonkop bijna inslikte. Er zijn nog zekerheden.

Na afloop ging het echt richting de nieuwe lichting met de aftershow van Cucamaras in het Trix Cafe, maar hoe het verleden, het heden en de toekomst naadloos in elkaar overvloeiden, leest u elders op deze site.

Dinosaur Jr., Garcia Peoples, Cucamaras

21 oktober 2022
Christophe Demunter