Cucamaras - De wereld binnen handbereik

Trix, 18 oktober 2022

Cucamaras - De wereld binnen handbereik

De revival van de Britse rock, met Arctic Monkeys als vaandeldragers, heeft intussen al heel wat nakomelingen gebaard, sommigen eerder braaf, anderen eerder van het opstandige karaktertype. Cucamaras zit daar ergens tussenin. Het jonge viertal uit Nottingham mocht woensdag de aftershow verzorgen na het concert van Dinosaur Jr. in Trix en de paar honderd bezoekers die even in het Trix Cafe bleven hangen, kregen een puike show geserveerd van een veelbelovend bandje dat deze zomer ook al op de Lokerse Feesten aantrad. 

Cucamaras wisselde een imponerende podium-attitude af met de nodige zin voor zelfrelativering. Zo zette zanger-gitarist Olly Bowley halfweg het optreden de donkere zonnebril af nadat hij luidop had vastgesteld dat hij met dat ubercoole ding op zijn neus eigenlijk niets zag. Toen hij eerder Dinosaur Jr. had bedankt voor de uitnodiging, merkte kompaan Josh Hart al even droog op: "I don't think they even know we're playing".

Bowley deed het voortreffelijk als frontman temidden van drie metgezellen die speelden alsof hun leven ervan afhing. Maar halfweg de korte show bleek dat in Josh Hart zo mogelijk nog een groter entertainer schuil ging. Hij zette de gitaar aan de kant, nam nonchalant de microfoon ter hand zoals alleen een Engelsman dat nonchalant kan doen en begaf zich zelfs even onder het publiek. We kregen dus niet alleen retestrak gespeelde songs, maar ook nog eens een verrassende show. De band klaarde die klus voor een groot stuk met onuitgegeven werk, want de twee songs die we kenden, Winners Chapel en Death Of The Social werden opgespaard tot het einde van de set.

Bowley droeg, behalve de zonnebril, ook een teamshirt van Nottingham Forest. Toen die voetbalploeg eind jaren zeventig, begin jaren tachtig tweemaal de (voorloper van de) Champions League won, haalde het club-anthem zelfs bij ons de hoogste regionen van de hitparade. We've Got The Whole World In Our Hands was de titel. Of ook Cucamaras de wereld zullen veroveren, dat moeten we nog zien, maar na dit optreden in Trix vinden we dat de jongens aardig op weg zijn! Na de show gingen de exemplaren van debuut-ep 'Soft Soap' vlotjes over de merch-toonbank en dat is toch altijd een spontane indicator van hoe tevreden het publiek wel moet zijn geweest. Ja, ook wij gunden de vier jongens graag onze vijftien euro in ruil voor de plaat.

20 oktober 2022
Christophe Demunter