Alkerdeel, Gnaw Their Tongues - Duisternis!

Charlatan, 19 mei 2018

Ah, de Charlatan, thuis van marginale feestjes, een overdaad alcohol en een penetrant bier-zweet-aroma. Zaterdagavond echter werden de sneakers vervangen door combats, de frisse coupes door lange manen. Consouling Sounds kaapte de danstempel voor een avond black noise met Kuar Nhial, Gnaw Their Tongues en Alkerdeel.

Kuar Nhial komt binnenkort met haar debuutalbum op het Consouling Sounds label. De band mengde brede atmosferische postmetal met knarsende black metal. De geluidslaag werd bij momenten ondoordringbaar, het lo-fi geluid liet geen enkele definitie meer door, zoals het hoort in dit genre. Desalniettemin was de ritmesectie bij momenten relatief groovy, waardoor het geheel geen tempo verloor. De ritmeveranderingen waren strak, de riffs sfeervol. Enkel het drum geluid kreeg bij momenten een storend blikkendoos-gehalte. Nu ja, we weten allemaal dat de Charlatan niet de beste plek is voor metaloptredens.

Gnaw Their Tongues is één van de projecten van Black Noise artiest Mories. Hij combineert diepe soundscapes, orchestrale arrangementen, nauwelijks herkenbare baslagen en omineuze vocals. De titel van zijn laatste worp, 'Genocidal Majesty', laat weinig aan de verbeelding over. Het klinkt allemaal donker, hard en vuil. Live doet hij dit op bas (met uitgebreid pedal board), vocals en vergezeld door de immer stoïcijnse Grietje, die de synths en laptop bedient. Het optreden was divers, nu eens tappend uit een black register, dan weer scheurende noise, af en toe donkere soundscapes. Wij vonden Gnaw Their Tongues op haar best wanneer de experimentele kant wat ademruimte kreeg. Wanneer bijvoorbeeld diepe filmische bassen de trommelvliezen mochten geselen, de door de computer gegenereerde ritmesectie mocht openbreken en de dikke laag bassen een wat meer ondersteunende rol innamen. Versta ons niet verkeerd, de tapijtbombardementen die Mories weeft met zijn bas zijn indrukwekkend, de stofzuigervocals oprecht onheilspellend, maar ze verdrinken veel van wat Gnaw Their Tongues haar edge geeft: de donderende soundscapes.

Alkerdeel is één van die bands die groter zou moeten zijn. De Meetjeslanders hebben een stevige en trouwe fanbase. Hun droney black metal zit goed in elkaar en rijgt melancholische, Amenra-esque sludgeriffs aan daverende, ondoordringbare black, ondersteund door vaak goedlopende baslijnen met echo's van Channel Zero en krautrock.

Hoewel 'Morinde' en 'Lede' twee erg goede platen zijn, is Alkerdeel vooral live de moeite waard. Zoals het goede hen betaamt houden ze het eenvoudig. Gitaar, bas, drum, een minimum aan effectpedalen. Het draagt bij aan een intieme (bij gebrek aan een beter woord) DIY-feel, maar doet niet af aan de kracht van de set. Wanneer de registers werden opengetrokken klonk Alkerdeel vaak alsof ze met veel meer waren dan vier. De sonische eenvoud zorgde voor een eenvormigheid in de set, die anders verloren was gegaan in de primordiale soep van sludge, doom, black en kraut.

Voor het eind van de set mocht Mories van Gnaw Their Tongues aansluiten. Het was lastig om de synths in te passen in het specifieke geluid van Alkerdeel, wat resulteerde in een iets te voorzichtige aanpak. Mories had gerust wat meer vooraan in de mix gemogen. Nu bleef het vooral Alkerdeel+ (waar anderzijds absoluut niets mis mee is).

De Charlatan bleek achteraf gezien opvallend gepast.  Een betere geluidsinstallatie zou wel mogen. Hoe het ook moge zijn, na half elf dropen de metalheads af naar de naburige Kinky Star en namen de ietwat verblufte weekend warriors hun krocht weer in. Op 9 juni keert Consouling terug met een donkere avond.

21 mei 2018
Koerian Verbesselt