Steven Troch Band - Live @MindYourHead

Steven Troch Band - Live @MindYourHead

Vijftig, dat is de ideale leeftijd om terug te blikken op wat is geweest én om vooruit te kijken naar wat nog moet komen. Steven Troch deed het enkele maanden geleden met zijn band in thuisstad Mechelen.

Ook zonder grote concertzaal waar wekelijks een grote, gevestigde naam komt spelen, valt er in de Dijlestad voldoende te beleven voor de muzikale meerwaardezoeker. Een van de organisaties die geregeld uitpakt met geweldige initiatieven, die bewijzen dat een evenement niet per se groot hoeft te zijn om groots te zijn, is Mind Your Head. Sinds ze begin deze maand niemand minder dan Charlie Parr wisten te strikken voor hun allereerste Willowfest, kunnen deze organisatoren bij ons dan ook niets verkeerd doen.

Zelf zagen we Parr pas een dag later, op het al even gezellige en geslaagde Sortie Blues in Herent. Wie we daar ook zagen, was het duo The Odd Cases, gevormd door gitarist Bart Jult en zanger-mondharmonicaspeler Steven Troch. De Mechelaar werd begin mei vijftig en kreeg toen van de mensen van Mind Your Head een uitnodiging om dat te komen vieren met een concert in Theater Arsenaal. Van de veertien songs die Troch en zijn kompanen speelden, werden er acht uitgepikt voor het digitale album ‘Live @ MindYourHead’.

De jarige trad op vrijdagavond 3 mei – eigenlijk op de vooravond van zijn verjaardag - aan met de voltallige Steven Troch Band, dus met Liesbeth Spangers op bas, Dennis de Gier op drums en Matti De Rijcke op gitaar. Tom Eylenbosch, bekend van Guy Verlinde en Stef Paglia (en nog veel meer), kwam voor de gelegenheid de groep versterken op toetsen, en later op de avond zouden er nog enkele andere bevriende muzikanten hun opwachting maken.

‘Live @ MindYourHead’ trapt af met de aanstekelijke instrumental Double Down, waarin zowel Troch zelf als toetsenman Eylenbosch laten horen dat ze er die avond niet alleen zin in hadden maar ook in topvorm waren. Meteen hierop volgt een vlekkeloze, uitgesponnen versie van Slow, een nummer uit ‘Nice ‘n’ Greasy’. Dat Troch ook nog met andere stijlen dan blues uit de voeten kan, bewijst het Caraïbische sfeertje dat wordt opgeroepen in de derde track, Bad Taste, afkomstig van het album ‘Rhymes For Mellow Minds’.

Helemaal anders is Wonder Why, een eerder donkere, bijna grimmige rocksong met voor één keer niet de mondharmonica, maar wel de gitaar van Matti De Rijcke in de hoofdrol. Op de avond zelf kregen we hierna nog enkele andere songs te horen, ‘Live @ MindYourHead’ skipt echter meteen door naar het erg mooie, instrumentale Call Of Cornholio uit ‘The Call’, de recentste STB-plaat. Geen nood, want zo komen we sneller aan bij The Stuff, met zijn bezwerende groove voor ons één van de toppers van het concert.

Zoals het een jarige betaamt nodigde ook Troch enkele vrienden uit op zijn feestje. Als eerste mocht Steve Ceulemans van Red Red aantreden in een heerlijke versie van Mister Jones (ook uit ‘Rhymes For Mellow Minds’), waarin niet alleen de gitaren maar ook de mondharmonica en het orgel van Eylenbosch speels over elkaar heen buitelen.

Afsluiten deed Troch in het gezelschap van Tim Ielegems. Ook hem zagen we schitteren op Sortie Blues, in het gezelschap van Roland van Campenhout (met Shakedown Tim & The Rhythm Revue bracht hij zopas ook zelf een straffe nieuwe plaat uit), maar in Theater Arsenaal keerde hij met Troch terug naar de tijd dat de twee samen in de band Fried Bourbon zaten. Dat deden ze met de stomende boogiebluesrock van Diggin’ A Hole van het album ‘Gravy Train’.

De mensen van Mind Your Head zorgden er niet alleen voor dat Steven Troch op een passende wijze zijn vijftigste verjaardag kon vieren, ook voor de aanwezige fans werd het een erg geslaagd feestje. ‘Live @ MindYourHead’ is echter meer dan zomaar een muzikaal fotoboek van die avond, dit livealbum vormt nog maar eens het bewijs dat Troch in de eerste plaats een uitstekende, veelzijdige muzikant is, die blijft boeien en verrassen. We kijken dus nu al uit naar volgend jaar, want dan viert de Steven Troch Band zijn tiende verjaardag met een nieuwe plaat.

 

29 september 2024
Marc Goossens