GoGo Penguin - 'Between Two Waves'

GoGo Penguin - 'Between Two Waves'

Het trio speelt morgen (8 juli) op Gent Jazz en bracht nog net op tijd deze ep uit.

Na de lockdown troffen de leden van GoGo Penguin elkaar terug in de Real World Studio’s van Peter Gabriel om deze ep op te nemen. Drummer Rob Turner was er dan wel niet meer bij. Hij startte een eigen project, RT808, en werd vervangen door Jon Scott die eerder al de sporen verdiende bij Kairos 4Tet en Dice Factory. Hij speelde ook mee bij Sons Of Kemet XL en ethio-jazzlegende Mulatu Astatke en doet de nochtans onvervangbaar gewaande Turner dan ook snel vergeten op deze vijf tracks.

Zoals het een band als GoGo Penguin betaamt, vernieuwden ze ook opnieuw de sound, ditmaal door te experimenteren met een modularie Eurorack en Moogsynths in een aantal tracks, waaronder opener Badeep, Wave Decay, en Lost in Thought. Via de Deense Otto Sammy konden ze ook een prototype uitproberen van een nieuw pianopedaal, waardoor de akoestische piano in een track als Wave Decay dichter bij de synths aanleunt.

In het middenstuk van afsluiter The Antidote Is In The Poison werd het pedaal ook gebruikt, maar dit nummer werd – al zou je dat niet zeggen – volledig op akoestische instrumenten gespeeld. De verschillende laagjes van de song werden zorgvuldig boven een voortdurende groove gelegd en dat zorgt voor een spectaculaire climax van deze ep.

De vijf songs werden beïnvloed door gebeurtenissen in het persoonlijk leven van de bandleden gedurende de pandemie. Eén van hen werd vader van een zoon, maar ze verloren ook enkele dierbaren. Dat leverde, mede door het isolement, heftige gevoelens op die een plaats kregen in de nummers.

Omdat het gaat over instrumentale nummers, is het filmische karakter ervan erg belangrijk. Dat is zeker het geval bij Badeep dat je echt meeneemt in de wondere wereld van het trio. De verschillende muzikale thema’s komen, net als in een goede film, pas op het eind allemaal samen.

Je moet je sowieso gewoon laten meedrijven op de muziek en vertrouwen op de drie kapiteins die weten waarheen de reis zal leiden, ook al leidt die over nooit eerder betreden paden.

7 juli 2022
Marc Alenus