#2022Q&A - Philip Bosschaerts (Dark Early Morning Night, Glitterpaard)

#2022Q&A - Philip Bosschaerts (Dark Early Morning Night, Glitterpaard)

Philip Bosschaerts is altijd in de weer met zijn gitaar en elektronica, waarmee hij zich een eigen universum schept. Dat doet hij op zijn eentje als Dark Early Morning Night, of samen als Mintzkov of Glitterpaard. Met deze laatsten bracht hij dit jaar een debuutplaat uit met dezelfde titel. Ooit begonnen als een tribute project voor Sparklehorse, maar nu trotse eigenaar van een eigen smoelwerk. Speciaal voor u laat hij zijn licht schijnen op het bijna voorbije jaar 2022.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Zwangere Guy & Lander Gyselinck – ‘Pouriture Noble’

Erg verslavende grootstadstrip waarin rhymes en jazzkronkels bewijzen hetzelfde te kunnen zijn en doen.

Ann Eysermans – ‘For Trainspotters Only’

Prachtig duet tussen harp en treinlocomotief(!). "De trein is altijd een beetje… muziek", zegt een bekende NMBS-slogan vanaf nu.

Glitterpaard – ‘Glitterpaard’

Eigen lof ruikt naar trots.

Jan Verstraeten ‘Violent Disco’

Fijn om nog eens iemand alle registers open te horen trekken. Sarah Pepels (Glitterpaard, Portland) heeft me dit album op de valreep van dit jaar en onderweg naar een Glitterpaard-show leren kennen en ik ben haar daar erg dankbaar voor. Onderweg zijn naar een optreden was nooit meer hetzelfde.

Nick Cave & Warren Ellis – ‘Blonde’

Cave en Ellis schrijven opnieuw een prachtige soundtrack, deze keer bij de film ‘Blonde’ over het leven van Marilyn Monroe aan de hand van aanzwellende synths. Goede film trouwens.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

De Held Kijk Dat Scheelt

De beste songs zijn diegene die je vaak niet begrijpt, maar toch aan je blijven kleven. Zoals dit nummer. Telkens wanneer dit op de radio kwam, stopte ik met te doen wat ik deed. Ik snap er nog steeds niets van, van dit nummer. De kunst is om dat zo te houden en dan zijn songs voor de eeuwigheid.

Fontaines D.C.Jackie Down The Line

Bij dit nummer lijkt het alsof je mee in het repetitiehok staat, terwijl het geschreven werd. Voor iedereen die ooit in een band speelde, is die sfeer erg herkenbaar. Ik hoor de band het nummer uitvinden. Mooie clip ook trouwens.

Jan VerstraetenCry Baby

“I don’t wanna be a human!”, huilt een kindje aan het begin van deze song, waarna grootse strijkers de wanhoop verder illustreren. “Een liefdeslied over ronddwalen door een sombere vampierstad op zoek naar de minnaar die je bent kwijtgeraakt”, beschrijft Verstraeten het zelf. Ik dwaal graag mee.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Glitterpaard – ‘Glitterpaard’

Het artwork van ons debuutalbum werd gemaakt door Mar Mascaro, een Catalaanse illustratrice die ons op tour verschillende keren zat te tekenen, alvorens we na een show met haar kennismaakten, toen ze een lift naar haar verblijfplaats in Gent nodig had. We namen haar mee en raakten de weg kwijt ’s nachts. Verdwalen is vaak een goed uitgangspunt. The rest is history.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Jan Verstraeten Cry Baby

In deze nog maar net uitgebrachte videoclip, sluiten de desolate beelden van een verdwaalde man met zwerfhonden uit de debuutfilm ‘DRIFT’ van Benny Vandendriessche perfect aan bij de sfeer van de song.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Pixies – HEAR HEAR - Kiewit - 14 augustus

Het was te lang geleden dat ik Pixies nog gezien had. Het was warm, de warmste dag van het jaar, en warm om deze band terug te zien. Alles klopte tot en met het op de catwalk groeten van de band na de show. Alsof die ervoor gemaakt was.

15 december 2022
Patrick Van Gestel