Psychonaut

De jongens van Pyschonaut staken de koppen bij elkaar om het jaar onder de loep te nemen. Dit is het gezamenlijke resultaat.

Beste albums?

LLNN - 'Unmaker

Turnstile – 'Glow On'

Hippotraktor - 'Meridian'

Gojira – 'Fortitude'

Dijf Sanders – 'Lichen'

Dvne – 'Etemen ænka'

Helion Creek - 'Dystopia'

Amenra'De Doorn'

Dit zijn platen die ons stuk voor stuk geraakt, verrast en/of geïnspireerd hebben. Het LLNN-album staat bovenaan, omdat we hier volledig uit de lucht vielen; niemand van ons kende de band echt. Een absolute monoliet van een album met dikke riffs, vocals die door merg en been snijden en een productie die heel bombastisch, maar toch oprecht klinkt.

Ook in onze dichte omgeving brachten Hippotraktor en Helion Creek schitterende platen uit. ‘Dystopia’ werd geschreven in volle lockdown en dat album weerspiegelt het gevoel van het laatste anderhalf jaar zeer accuraat. Chiaran Verheyden (songwriter) heeft zichzelf opnieuw overtroffen met deze melancholische, maar toch glorieuze plaat, die handelt over het einde van de wereld. Hij ligt ook aan de basis van de eerste volwaardige Hippotraktor plaat, die ons allemaal omvergeblazen heeft. En we zijn duidelijk niet de enigen als we kijken naar de ongelofelijk lovende internationale respons.

Beste song?

Porcupine Tree Harridan

Miles Kane (feat. Corinne Bailey Rae)Nothing’s Ever Gonna Be Good Enough

Zeal & Ardor Bow

SXElysian

Helion Creek Abysm

HippotraktorA Final Animation

Pupil SlicerL’Appel Du Vide

Mooiste artwork?

Sylvie Kreusch - 'Montbray'

Deze hoes springt meteen in het oog. Het kleurgebruik is heel mooi en de porseleinen structuur van de centrale figuren interpreteer ik als breekbaarheid. Het hoofd dat bij één van de figuren ontbreekt en rondzweeft, zorgt ook voor een tikje absurdisme. Dat maakt de hoes echt de moeite om naar te kijken en er zelf een verhaal bij te verzinnen. Een aanvulling op de muziek en een stuk kunst op zich. Dit artwork is genomineerd voor een MIA. Onze stem staat al vast.

Knapste video?

Prachtig werk van Thijs De Cloedt. Fantastische animaties die het nummer perfect ondersteunen. Zelden een geanimeerde clip gezien die niet geforceerd of ‘knullig’ aanvoelt, maar deze clip is echt next level.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Amenra – Muziekodroom – 31 oktober

Helemaal in de muziek gezonken. Het was een enorme golf van energie die de ruimte vulde. Het geluid was bombastisch, maar toch voelde het aan als een eerder intieme show, omdat de zaal niet enorm groot was en de band duidelijk zichtbaar was. Amenra is een band die alleen maar beter lijkt te worden in alles wat ze doen en daarom zijn ze één van onze grootste voorbeelden.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Onze show in Tivoli Vredenburg samen met Brutus, Stake, Wiegedood en Doodseskader: had een gezellig Belgisch avondje in Nederlands kunnen geweest zijn met bands waar we allemaal naar opkijken en ook goed bevriend mee zijn.

Onze showcase op Eurosonic Noorderslag 2022: had een grote kans voor ons kunnen zijn en had ons veel zichtbaarheid kunnen opleveren. Gelukkig gaat deze nog wel door als digitale editie, maar dit zal nooit hetzelfde gevoel oproepen als een slotspot in de Vera, Groningen. We hadden hiervoor zelfs twee shows geannuleerd van onze tour met The Ocean, pg.Lost en Hypno5e, wat een heel moeilijke keuze was.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Meer geld naar de evenementen- en cultuursector. Specifiek uiteraard gericht op financiële ondersteuning in tijden van crisis, zoals we het voorbije anderhalf jaar gemerkt hebben. Om cultuur op te waarderen. Om ervoor te zorgen dat artiesten en techniekers een stapje dichter bij een menswaardig minimumloon geraken. Muzikanten, technici en andere kunstenaars werken enorm hard, maar moeten dit vaak combineren met een fulltime baan, omdat het gewoon niet rendabel is. Hierdoor doe je eigenlijk vaak twee jobs, maar word je maar voor één job betaald. Iedereen in de sector heeft het voorbije anderhalf jaar veel moeten slikken en een groot aantal mensen heeft het gewoon niet gehaald en heeft een andere job moeten zoeken. ,Zonde aangezien kunst en creativiteit net leven geven aan de mens. En een creatief persoon, die niet creatief kan zijn, kwijnt hier volledig door weg.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

“Ik bеn de kilte / De keizer van grote spijt / En zie hoe mijn kroon van ijzer / mijn huid aan flarden snijdt.”

AmenraDe Doorn

Amenra heeft ons verrast met Nederlandstalige teksten en heeft laten zien dat die ook enorm veel emotie kunnen opwekken. Ik denk dat wij het Nederlands vaak beschouwen als een minder expressieve taal. Of alleszins als een minder “muzikale” taal, maar hiermee werd het tegendeel bewezen.

Beste platenwinkel ?

Consouling Store

Mike en Nele doen hun job met hart en ziel. En de koffies en frisdrank maken een bezoekje extra gezellig.

Beste playlist?

Rust en vrede op zondag is goud. En koffie. De beste soundtrack voor die momenten vind je in deze playlist.

Waarop ben je zelf het meest trots?

Drie shows, zevenhonderd kilometer op twee dagen overleefd.

1 en 2 oktober waren madness. drie mooie shows gespeeld (Pelagic Label Night in Trix, Soulcrusher in Doornroosje en Headbangers Balls Fest in De Leest in Izegem) en het voelde als volle gas op tour zijn. In een bizar jaar als 2021 voelde het uniek om te mogen meemaken.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Een nieuwe Psychonaut-plaat. Dus beware!

17 december 2021
Patrick Van Gestel