Eindejaar 2019: Mattias M. Van Hulle (Pothamus)

Mattias M. Van Hulle is drummer bij de Mechelse band Pothamus en die hebben juist een eerste plaat opgenomen. De release daarvan is voorzien voor ergens in 2020. Daarnaast heeft hij ook nog een soloproject, Pilgrimage To Pleroma, waarin hij zich kan verliezen.

Beste platen van het jaar

Moeilijke vraag. Ik ben in feite zelden up-to-date wat nieuwe releases betreft. Tenzij het om een release gaat, die simpelweg niet te negeren valt (zoals bij Tool het geval was) of als het een band betreft die dicht bij me staat. Ik heb voor deze vraag eens opgezocht welke albums, uitgegeven in 2019, ik vaak en/of heel graag heb beluisterd het voorbije jaar. Deze springen er uit:

  1. Tool – 'Fear Inoculum'
  2. Mgla – 'Age of Excuse
  3. Alcest – 'Spiritual Instinct'
  4. Zwangere Guy – 'Wie is Guy?'
  5. Osi and the Jupiter – 'Nordlige Rúnaskog'
  6. Hildur Guðnadóttir – 'Chernobyl Soundtrack'
  7. Hildur Guðnadóttir – 'Joker Soundtrack'
  8. The Haxan Cloak – 'Midsommar Soundtrack'
  9. Heilung – 'Futha'
  10. Gealdýr – 'Sól'

Beste optreden

In niet-willekeurige volgorde:
  1. Heilung – AB – 17/11/2019
  2. Amenra – Rivierenhof – 02/09/2019
  3. Lubomir Melnyk – CC Mechelen – 20/11/2019
  4. Tool – Werchter – 28/06/2019
  5. Electric Wizard – Dour – 13/07/2019

Waaraan heb je je geërgerd in 2019?


Als ik muziek mag opentrekken tot de bredere noemer van cultuur, dan zou ik hier de cultuurbesparingen van Jan Jambon durven nomineren.


Mooiste albumcover

Ik heb een zwak voor (sociaal) realisme en romantiek. Mijn black metal-“verleden” zal daarin ongetwijfeld een grote rol spelen. Ik word meteen aangetrokken als ik een cover zie zoals die van The Carpathian Summit voor 'Illyria'. In feite is het een schilderij van Ivan Shishkin, die deel uitmaakte van een groep Russische, rondreizende kunstenaars die zichzelf de "Peredvizhniki" (zwervers) noemden). Ook wat meer abstracte afgeleiden van zulke (natuur)beelden vind ik intrigerend. 'A Different Forest' van Hauschka bijvoorbeeld.


Wat was dat zeg?

Ik heb het geluk om van heel dichtbij te ervaren hoe mijn goede vrienden van Psychonaut grote stappen aan het zetten zijn. Hun release 'Unfold The God Man' uit 2018 werd en wordt – terecht – bedolven onder nationale en internationale lofzang. En dat vertaalt zich onder andere in alsmaar grotere shows, interessante contacten en fijne anekdotes en verhalen. Vooral omwille van mijn goede persoonlijke contacten met hen is het voor mij de boeiendste ontwikkeling geweest van 2019, te meer omdat er zonder twijfel nog veel moois zit aan te komen.


Ik-kan-echt-niet-wachten-tot-2020

Dat is de makkelijkste vraag tot dusver: de release van onze eigen langspeelplaat. Ik kan er nog niet al te veel details over kwijt, maar we hebben wel wat plannen met Pothamus voor 2020. 


 

17 december 2019
Kristof Van Landschoot