Tool - Fear Inoculum

RCA Records

Fear Inoculum

Tool heeft een nieuw album uit en we zullen het geweten hebben. De unieke altmetal/altrock/progrockband uit Californië staat er niet om bekend veel albums uit te brengen, maar altijd wanneer ze dat doen is het een evenement. En na een hiatus van maar liefst dertien (!) jaar stonden de verwachtingen hooggespannen. Er zijn immers geen casual Toolfans; je bent of een diehard, of je hebt gewoon nog niet genoeg naar de band geluisterd, aldus diezelfde diehardfans.

De release van het album was alvast spectaculair te noemen. Vooruitgeschoven single en titelnummer Fear Inoculum debuteerde in de Amerikaanse Top 100 en werd meteen het langste hitnummer ooit (over de tien minuten), terwijl de middernachtelijke albumrelease wereldwijd lange wachtrijen voor de betere platenzaken deed ontstaan. Nog maar weinig bands weten zo’n hype te creëren rond hun releases. 

Maar de vraag blijft natuurlijk: is het album goed, of is het vooral veel gebakken lucht? Het antwoord is dat ‘Fear Inoculum’ zeker geen slecht album is (oef). Maar het is ook geen meesterwerk geworden zoals hun vorige platen dat wel zijn (ai). De nieuwste Tool is gewoon een oerdegelijk album van een klasseband die altijd met grootsheid geassocieerd wordt. Dat betekent automatisch dat deze plaat door velen als een teleurstelling ervaren zal worden.

Het grootste punt van kritiek is de langdradigheid die het album soms parten speelt. Bijna elk van de zeven nummers op het album (de drie bonustracks uitgezonderd) gaan vlot over de tien minuten, en hoewel quasi elk nummer flarden van genialiteit bevat, zijn die momenten lang niet altijd voldoende om de uitgesponnen soundscapes, intro’s en outro’s te rechtvaardigen. Zo meandert Fear Inoculum maar door zonder echt ergens heen te gaan, doet Culling Voices ons nu eens niks, en durven wij Chocolate Chip Trip zelfs helemaal als overbodige filler weg te zetten.

Nochtans bewijst de band op deze plaat ook dat ze het nog steeds kunnen. Een nummer als Invincible is gewoonweg geweldig, en ook Descending beukt er als vanouds op los. Absoluut hoogtepunt is 7empest, dat bijna genoeg magnifieke riffs bevat om die hiatus van dertien jaar te rechtvaardigen. Geweldig ook hoe de band hier bijna hun hele muzikale carrière in één nummer weet samen te vatten. 

Voor vele Toolfans is er geen andere echte competitie voor Tool dan de band zelf. En in die strijd moet de hedendaagse band het helaas tegen hun eigen legacy afleggen. Maar dat betekent niet dat de heren zich moeten schamen. ‘Fear Inoculum’ is een solide verwezenlijking geworden die het beluisteren waard is. “Warrior struggling to remain relevant”, aldus de band in het nummer Invincible. De heren moeten zich geen zorgen maken. Niemand kan ooit zo glorieus Tool-achtig klinken als zijzelf.

4 september 2019
Max De Boeck