Wegens succes herhaald: W-Festival

Voorbeschouwing

Liefhebbers van jarentachtig-new wave en -elektropop weten waarheen op 18, 19 en 20 augustus. Dat weekend vindt namelijk de tweede editie van W-Festival plaats, niet meer in Wortegem-Petegem zoals vorig jaar, maar op het vliegveld van Amougies. Tweede grote verandering in vergelijking met 2016 is de uitbreiding van één naar drie festivaldagen (met reeds een aanloop op donderdagavond, speciaal voor wie blijft kamperen). De affiche oogt alvast veelbelovend.

Vrijdag 18 augustus staat vrijwel geheel in het teken van Belgisch talent. Zo is er nieuwe belofte Honeymoon Cowboys, met onder meer drie ex-leden van de legendarische Genkse coldwaveband Siglo XX in de rangen. Tom van Troyen, bij sommige lezers misschien nog bekend als frontman van Spiral Of Silence, neemt dan weer de (diepe, meermaals aan Nick Cave refererende) zang voor zijn rekening. De heren debuteerden vorig jaar met het album ‘Still’ en speelden zich ondertussen reeds een behoorlijke livereputatie bijeen. Benieuwd of ze die ook in Amougies weten waar te maken. 

Op de tweede festivaldag, zaterdag 19 augustus, is het vooral uitkijken naar de terugkeer van Peter Hook & The Light. Hooky, wiens typerende basspel een bepalende rol speelde bij heel wat klassiekers van Joy Division en New Order, was immers ook al vorig jaar present op W-Festival. En ook toen werd dit optreden aangekondigd als “een exclusieve Joy Division set met misschien een afsluitertje à la New Order”. In de praktijk werd het, door de afwezigheid van een livedrummer, eerder het tegendeel, hetgeen voor gemengde reacties zorgde bij de toeschouwers. Zeggen dat Peter Hook dit jaar wat goed te maken heeft, lijkt ons derhalve niet overdreven.

Ook zangeres-poëet Anne Clark (featuring herrB), die na Peter Hook het podium zal bestijgen, zal wellicht veel mensen in vervoering brengen. Deze Britse vaandeldrager van de spoken word binnen de elektronische muziekscene woont al een tijdje bij ons in het Waasland en stond ook in 2016 al op de affiche van dit festival. Helaas moest ze toen in extremis haar optreden afzeggen.

De slotdag, zondag 20 augustus, lijkt dan weer grotendeels voorbehouden voor artiesten waarvan menig toeschouwer niet eens meer wist dat ze überhaupt nog actief waren. China Crisis, T’Pau of Thompson Twins’ Tom Bailey bijvoorbeeld. Ook het Schotse Big Country mag je gerust aan dit rijtje toevoegen. In de jaren tachtig scoorden ze de ene hit na de andere. En vorig jaar gingen ze nog op tournee om de dertigste verjaardag van ‘The seer’ te vieren. Sinds 2010 staat trouwens Mike Peters (The Alarm) achter de microfoon, ter vervanging van de in 2001 overleden, oorspronkelijke vocalist Stuart Adamson.

De eer om het festival met een knaller af te sluiten, net na ebm-pioniers Front 242, is dit jaar weggelegd voor Red Zebra. Sinds kort weer bijeen onder die naam (en in lichtjes gewijzigde bezetting), nadat de band eind 2010 uiteenviel in twee andere groepen: EX-RZ (vorig jaar reeds op W-Fest te zien als verrassingsact en ook nu aanvankelijk geprogrammeerd) en Elements. In plaats van EX-RZ, met wie zanger Peter Slabbynck de afgelopen jaren de Red Zebra-nummers levendig hield, krijgen we dus alsnog in primeur het eerste grote Red Zebra-concert sinds hun split zes jaar terug te zien. Be there!

Voor het volledige programma en alle praktische info is er de website.

11 augustus 2017
Jan Vael