The National - Tropic Morning News

The National - Tropic Morning News

Een nieuwe plaat van The National, dat is altijd een beetje wereldnieuws in Vlaanderen. De godfathers van de "sad dad rock" brachten enkele maanden geleden met Weird Goodbyes nog een prima single uit, maar daarna bleef het opvallend stil. Geen nieuws over een nieuw album of een potentiële tour, tot nu. Eerst ging er nog een mysterieuze teaser op social media aan vooraf, maar met Tropic Morning News is er dan eindelijk de eerste single van de op 28 april te verschijnen plaat. Vier jaar na het wisselvallige, maar bij momenten sublieme, ‘I Am Easy To Find’ krijgen we met ‘First Two Pages Of Frankenstein’ dus een nieuwe langspeler van The National. 

Voorlopig nemen we nieuw wel nog met een korreltje zout. Deze vooruitgeschoven single kampeerde afgelopen festivalzomer al langdurig in de sets van Matt Berninger en co. De live versies waren voorlopig vis noch vlees, een gevoel dat bij de eerste luisterbeurten van de studioversie ook leek te overheersen. Sinds ‘Sleep Well Beast’ lonkt The National namelijk meer dan regelmatig naar elektronische drums, iets waar we met ons beperkt recensentenverstand nog steeds niet bij kunnen. Met Bryan Devendorf hebben ze één van de meest herkenbare drummers van de laatste jaren in de rangen, een man die het drumgeluid van de volgende generatie indiebandjes eigenhandig op steen heeft gemept. Om dat dan aan de kant te chuiven in het kader van het "klankpallet te verruimen"? Sta ons nog eenmaal toe de wenkbrauwen te fronsen. 

Maar goed, eenmaal de andere instrumenten hun intreden hebben gemaakt en de drums (schandalig ver) op de achtergrond zijn geschoven, blijkt er achter Tropic Morning News een puike song schuil te gaan. Het gitaarwerk van Dessner suggereert heel de song een euforische climax, al zit die er deze keer niet in. Niet dat we daar al te rouwig om zijn, want schoonheid kan ook eens in spaarzaamheid zitten. De bij de haren getrokken gitaarsolo staat dan weer haaks op die spaarzaamheid. We moeten al teruggaan naar The System Only Sleeps In Total Darkness voor een gitaarsolo die zo hard als een verplicht nummertje voelde. Maar onze The-National-mantel-der-liefde is dik genoeg om deze schoonheidsfout toe te dekken. Muzikaal blijft de single dus zeker overeind.

Wat de teksten van Berninger betreft, valt ook daar de laatste jaren een opmerkelijk shift van onderwerp op te merken. Waar het vroeger ging over ongemakkelijk zijn in prille relaties en sociale situaties en strijden met jezelf als oude twintiger/jonge dertiger, trekt hij al even de kaart van vervreemding binnen een relatie. Een trend die, hoe kan het ook anders, werd ingezet met ‘Sleep Well Beast’.

Of de haast heilige triptiek ‘Boxer’ - ‘High Violet’ - ‘Trouble Will Find Me’ opvolging krijgt, daar vrezen we voor. Toch heeft Tropic Morning News de aanwezige twijfel kunnen wegvegen en doen vermoeden dat we met ‘First Two Pages Of Frankenstein’ een plaat krijgen die een mooi culminatiepunt kan worden voor dit tijdperk van de band. We kijken vol verwachting uit naar 28 april, hopen op niet al te veel elektronische drums, maar zijn eigenlijk al meer dan tevreden dat we weer een nieuw album van The National in onze platencollectie mogen verwelkomen.

Bij een nieuwe plaat hoort natuurlijk ook een nieuwe tournee en die brengt The National samen met Soccer Mommy naar de Ziggo Dome op 21 september. Een Belgische datum is er (nog?) niet. 

21 januari 2023
Nick Van Honste