Te keuren op Leffingeleuren

Voorbeschouwing

Je dacht dat de festivalzomer erop zit? Helemaal niet... zo kan je het tweede weekend van september afzakken naar Leffinge (in de schaduw van Middelkerke) voor misschien wel het fijnste festival van het seizoen. Een paar jaar terug beslisten ze in Leffinge om de rat race te verlaten. Grote namen hoefden niet per se meer en alles mocht weer wat kleinschaliger. Gevolg: een weekend uiterst aangenaam onthaasten rond de kerk van Leffinge, mét een ijzersterk aanbod aan binnenlandse en buitenlandse namen. We selecteren hieronder tien bands die je in Leffinge kan aanstippen op je verkenningsparcours.

Op vrijdag treden onder andere J. Bernardt en Millionnaire aan, maar omdat iedereen deze twee acts de voorbije zomer ongetwijfeld al aan het werk zag, schuiven we graag twee andere namen naar voor.

Roméo Elvis & Le Motel zijn de nieuwe chouchou van de Brusselse hiphopscene. Met hun album "Morale II" onder de arm, veroverden ze dit jaar podium na podium en charmeerden ook onze man (jp) op Rock en Seine vorig weekend. Diep in de West-Vlaamse polders zullen ze moeten knokken om hun Franstalige hiphop te slijten. Bruxelles arrive, quoi.

Ongeveer tegelijkertijd geprogrammeerd op vrijdag, maar uit een totaal ander vaatje tappend, is Dieter Von Deurne & The Politics - de nieuwe nom de plume van Dieter Sermeus (The Go Find, Orange Black). De onlangs verschenen debuutplaat ademt vier decennia indierock. Geen franjes, geen poses, wel vette knipogen naar Teenage Fanclub of Pavement, en 's mans eigen indrukwekkende backcatalogue. Wij vonden de try-out begin dit jaar al dik de moeite, maar ga het vooral zelf checken in Leffinge (en laat je niet afschrikken door die groepsnaam).

Een blik op de zaterdagaffiche leert ons dat we serieus zullen mogen pendelen tussen de verschillende podia. Volgende bands hebben wij alvast aangekruist op ons parcours rond de kerk van het polderdorp.

Droomde je er altijd al van om rond vier uur 's middags wakker geschopt te worden door Mind Rays? In Leffinge kán het. Punkrock zonder compromissen. Onlangs had een Noorse kennis het over een Belgische plaat die hij had opgepikt. Nadat we het met een aantal ronkende namen hadden geprobeerd te raden, bleek het over Mind Rays te gaan. Ga nu zelf ook maar overstag voor deze Gentenaars.

Links vier pinten bestellen, rechts geleuter aanhoren van gelijke zielen en recht voor u drie hoerenzonen uit Brooklyn die als enig doel hebben uw trommelvliezen naar de gallemiezen te spelen: dat zijn de B-Boys in het café. Kent u een betere manier om uw zaterdagmiddag door te brengen? Lees de recensie van hun laatste worp er even op na en geraak helemaal overtuigd.

Naast The Black Heart Rebellion, stuurt de Church Of Ra op zaterdag ook Oathbreaker naar Leffinge. Laat je meeslepen door de begeesterende zang van Caro Tanghe en de met ondraaglijkheid flirtende sound. Achteraf kun je tot rust komen in de kerk aan de overkant van Zaal De Zwerver, of gewoon een legendarisch Leffingeleuren-wafel eten.

Een lange pauze plan je best niet in, want om 21u30 staat met Idles onze top tip voor het festival in De Kapel (een heuse houten kapel over de straat heen gebouwd). De gitaarbende uit Bristol palmde ons een dikke maand geleden in Dour moeiteloos in, deed dat vervolgens ook nog eens met hun plaat 'Brutalism' en kwamen het zelf ook nog eens uitleggen op ons kantoor: "Anders zijn, daar streven we naar'. Kortom: deze komt met de complimenten van het daMusic huis.

65daysofstatic ... je omarmt ze of spuwt ze uit. Soms verguisd tot 'de Limp Bizkit van de postrock', ons inziens ten onrechte. De uiterst sympathieke band uit Sheffield blijft z'n mengelmoes van instrumentale rock doorspekt met dreunende dance invloeden al platenlang verder verfijnen. Wij kijken er alvast naar uit!

De blijde boodschap wordt op zondag in Leffinge al vroeg op de dag verkondigd. Als we één goede raad hebben, dan is het wel om die dag op tijd naar het festival te gaan. Wilde je altijd al eens een wereldreis ondernemen maar had je nooit de tijd of het geld? Zondag om 15u45 mag je instappen bij het Brusselse sextet Phoenician Drive voor een vijftig minuten durende muzikale wereldreis. Wij ontdekten de band eerder toevallig tijdens de Gentse Feesten en zijn nog steeds aan het bekomen.

We hebben de LeffingeLeuren organisatoren zien jodelen en rondspringen van plezier, wanneer Rolling Blackouts Coastal Fever toezegden voor hun tuinfeest. En na het beluisteren van hun laatste boreling begrijpen we hen volledig.  In de zon gedroogde surfpop met een scherp rockkantje. Al een tijdje op repeat, en dat zal nog een tijdje zo blijven.

Wie een streepje roots en country kan smaken, checkt zondag best het café van De Zwerver alwaar de Gentse cowboy DJ Willie - volgens de overlevering een bastaardzoon van de grote Willie Nelson - je met een lach en een traan meeneemt op een roadtrip langsheen verstoten songs en artiesten.

Alle info via de website van het festival.

5 september 2017
Joris Roobroeck