#StuartMurdochKiest - Orange Juice - Falling And Laughing (1982)

#StuartMurdochKiest - Orange Juice - Falling And Laughing (1982)

Belle And Sebastian, het Schotse gezelschap, presenteert al sinds 1996 fijne muziekjes. Voorman en liedjesschrijver Stuart Murdoch heeft bovendien een uitgesproken muzieksmaak, die we de komende zeven dagen volgaarne toelichten.

Ook een leuke keuze: Edwyn Collins en het punkfunky Orange Juice: “Er zijn heel veel Schotse lp’s die ik goed vind. Ook hier ben ik geneigd om Cocteau Twins te noemen, omdat ik van alle Schotse platen waarschijnlijk het vaakst naar 'Victorialand' heb geluisterd. Toch moet ik hier Orange Juice noemen. Er werd in Schotland zoveel in gang gezet toen hun debuut 'You Can’t Hide Your Love Forever' verscheen. Het liet ons zien dat punk ook hier gemaakt kon worden. Door mensen zoals wij, zelfs al was Orange Juice natuurlijk niet echt punk. Er zat tenslotte nog veel meer in die muziek. Het was wel de beste punkband die we hadden. Dankzij deze plaat wist je dat je niet per se een platencontract hoefde te hebben om muziek uit te brengen. Er gingen talloze deuren open dankzij Orange Juice. Die punkspirit is nooit meer verdwenen. Ik ben nog steeds dol op die periode in de muziekgeschiedenis”.

De mooie titel van de plaat leende Collins van een regel in het nummer Hi Dear van Jonathan Richman & the Modern Lovers uit 1976. Het was ook in 1976 in een buitenwijk Bearsden in Glasgow dat de Nu-Sonics werd opgericht, die vervelden in Orange Juice in 1979 en misschien wel de belangrijkste band in de Schotse onafhankelijke muziekscene werd die opkwam in het postpunktijdperk. Geïnspireerd door hedendaagse punkbands, waaronder Subway Sect, Television en Buzzcocks, maar ook door acts uit de jaren zestig, met name The Byrds en The Velvet Underground.

Muzikaal bracht de band stijlen en genres samen die vaak ongerijmd leken waaronder country, disco en punk. Debuutalbum 'You Can't Hide Your Love Forever' werd pas in februari 1982 uitgebracht en kreeg gemengde recensies, waarbij het gebruik van achtergrondzangers en synthesizers een gruwel was voor sommige van de langdurige fans van de band. Met terugwerkende kracht wordt het album vaak genoemd als een klassieker uit die tijd. De doorbraak kwam er in 1983 met hitsingle Rip It Up. In januari 1985 volgde de laatste show van de band tijdens een optreden voor de mijnwerkersstaking in de UK.

Edwyn Collins ging voor een boeiende solo-carrière die hem opnieuw een wereldhit opleverde in 1995 met A Girl Like You. Tijdens een radio-interview op BBC 6 in 2005 viel hij ten prooi aan een zware hersenbloeding, maar ook daarna bleef hij, op een lager pitje, muzikaal actief.

30 mei 2023
Laurens Leurs