#StuartMurdochKiest - Cocteau Twins - Whales Tails (1986)

#StuartMurdochKiest - Cocteau Twins - Whales Tails (1986)

Belle And Sebastian, het Schotse gezelschap, presenteert al sinds 1996 fijne muziekjes. Voorman en liedjesschrijver Stuart Murdoch heeft bovendien een uitgesproken muzieksmaak, die we de komende zeven dagen volgaarne toelichten.

 

Stuart Murdoch: “Dat is niet één specifieke plaat geweest, ook omdat ik pas op latere leeftijd muzikant werd. Cocteau Twins heeft een uniek geluid, waarvan ik niet begreep hoe ze dat deden. 'Victorialand' is mijn favoriete Cocteauplaat. Die trekt mij een mooiere wereld in. Ik speel hem heel vaak, zelfs als ik werk. Destijds wist ik dat, als ik deze plaat zou proberen na te maken, ik hopeloos zou falen. Daarom is dit misschien niet de juiste plaat om hier te benoemen. Maar Cocteau Twins zetten mij wel aan om zelf muziek te maken en te schrijven. Ik hou zoveel van deze band dat ik er nu niet meer met een technisch oor naar wil luisteren om te begrijpen hoe het in elkaar steekt. Je wil als fan niet te veel achter het gordijn kijken, anders haal je de magie weg.”

'Victorialand' is de vierde studioplaat van Cocteau Twins, uitgebracht door 4AD in 1986 en opgenomen zonder bassist Simon Raymonde, die was ingehuurd om mee te werken aan het tweede This Mortal Coil-album 'Filigree & Shadow' (1986). Het duo Guthrie en Fraser koos voor een subtieler geluid dat de meeste percussie en bas achterwege liet, maar voornamelijk bestond uit Guthrie's "delicate gitaarfiligraan en weelderige, geproduceerde texturen".  

Zoals vaak het geval is met de zang van Fraser, zijn de teksten niet te ontcijferen. Fraser nam bijvoorbeeld een passage uit een niet-Engelstalig boek om de tekst voor Whales Tails te schrijven zonder te weten wat de woorden betekenden.  De Spin Alternative Record Guide noemde het album de "eenvoudigste" en "mooiste" van de Twins.

29 mei 2023
Laurens Leurs