Sonic City 2019 - donderdag/vrijdag

Voorbeschouwing

Sonic City 2019 - donderdag/vrijdag

Een ongebreideld streven naar groei maakt onze planeet kapot, maar in het geval van Sonic City (7 t/m 10 november) omarmen we de drang naar groei nog steeds. Dit jaar blaast het najaarsstadsfestival in Kortrijk twaalf kaarsjes uit en mag er na de pre-party op vrijdag ook nog een pre-pre-avond op donderdag aan de ontdekkingsreis gebreid worden. Op zaterdag en zondag zijn Shame en Cate Le Bon de reisleiders (daarover de komende dagen meer op deze site), maar we nemen je eerst even mee langs het opwarmparcours dat de crew van Wilde Westen zelf selecteerde.

Op donderdag houdt Sonic City het nog ingetogen en kun je je in cinema Budascoop laten meeslepen door de interpretatie die Beth Gibbons samen met het Pools National Radio Symphonie Orkest gaf aan de derde symfonie van Henryk Górecki. Beter gekend als de ’Symfonie Der Klaagliederen' / 'Symphony Of Sorrows' is dit twintigste-eeuwse meesterwerk een kluifje naar de getormenteerde stem van Gibbons. Deze compositie en de bijhorende thematiek smeekt immers niet om een perfect geschoolde stem, maar net naar een breekbare, krakende, verdrietige, door nicotine getekende stem. 

 

De vrijdag mocht Wilde Westen zelf cureren en dat leverde op zijn minst gezegd een gevarieerde affiche op. Het Chileense Follakzoïd mag de boel aftrappen. Samen met collega (pvg) zijn we bijna twee maand na hun passage in de Botanique nog steeds op zoek naar de diepere of ondiepe betekenis van het recentste album ‘I’ en de bijhorende performance. Wie weet valt alles in Kortrijk netjes in de plooi? 

 

Eveneens op het Sacred Bones-label, maar uit een totaal ander vaatje tappend, is het Deense synthpopduo Lust For Youth. Voor een vernieuwend geluid moet je bij hen niet aankloppen. Denk eerder aan een Depeche Mode-tributeband die verrassend genoeg geen songs van Gahan en co. brengt. Meer moet dat soms niet zijn op een vrijdagavond. Get fresh at the weekend?

 

Waar Lust For Youth je meeneemt naar de jaren tachtig, gaat het met Sheer Mag nog een decennium terug in de tijd. De band uit Philadelphia staat al een paar jaar aan de poort van De Grote Doorbraak, maar ondanks een lading catchy (maar net niet gevaarlijke) songs blijft het kwartet net onder de radar. Profiteer ervan nu het nog kan!

 

Wie na Follakzoïd, Lust For Youth en Sheer Mag nog met een overschotje testosteron zit, geraakt er ongetwijfeld van af bij afsluiter Ceremony. De band uit Californië laat de punk- en hardcoreroots steeds meer achter zich en evolueerde met de recentste worp ‘In The Spirit World Now’ verder richting poppy new wave. Toch blijven hoekige riffs een een strakke ritmesectie de energetische basis van de songs die Kortrijk tegen middernacht wel eens in lichterlaaie zouden kunnen zetten.

 

Zowel voor donderdag als voor vrijdag zijn er nog tickets beschikbaar. Houders van een drie-dagen Sonic City pass, kunnen op donderdag ook mee onderuitschuiven voor de Gorecki-screening.

Alle praktische info vind je op de website van Sonic City.

 

31 oktober 2019
Christophe Demunter