Son Of Han

Introducing

Son Of Han

Hoe pak je dat in godsnaam aan, een monument als Jack Bruce coveren? Hans Croon doet het gewoon.

Hij is niet alleen Son Of Han, Hans Croon is ook de zanger, gitarist en songschrijver van The Dutch, nog niet zo lang geleden als een phoenix herrezen, zij het grotendeels onder de radar gebleven. Hij was al lang fan van superbassist Jack Bruce, u waarschijnlijk beter bekend als bassist van supergroep Cream, maar ook solo goed voor een aantal gesmaakte platen. Met 'Imaginary Western' brengt Son Of Han hem een mooi eerbetoon.

Maar als je dan een nummer als White Room onder handen wil nemen, moet je verdomd stevig in je schoenen staan. Croon pakt dat piekfijn aan. De basis is uiteraard onmiskenbaar, maar hij doet dat wel op een heel eigen manier. De drums worden borstelig, een koor zorgt voor een bijzondere sfeer en met hoge stem fladdert hij door het liedje.

Onze favoriet op deze ep is ongetwijfeld het zacht wiegende Theme For An Imaginary Western, dat met die verloren banjo en de twang-gitaar in het refrein wel degelijk aan een western doet denken, maar toch in de eerste plaats een uitstekende popsong is. Als een oude vriend die je omhelst na hem jaren niet gezien te hebben.

One heeft een zekere nonchalance over zich. Het lijkt wel of dit even losjes uit de pols werd ingespeeld, maar tegelijk hoor je dat het allemaal strak zit. Ongetwijfeld de verdienste van Croon, die op deze ep toch enigszins buiten zijn comfortzone treedt, maar daar geen enkele moeite mee heeft.

En dan is er nog Can You Follow, dat een opvallende neurie-intro heeft en ons van de vier songs op deze ep misschien nog het minst aanspreekt. Maar dat zegt misschien eerder iets over de andere songs, die wij wel naar waarde weten te schatten.

Het best zijn covers als ze je nieuwsgierig maken naar het origineel. Want voor ons was Bruce, buiten de eerder vermelde bas-referentie, een nobele onbekende. Maar dat gaat hij dus niet blijven. En dat is de verdienste van Son Of Han.

12 november 2019
Patrick Van Gestel