#RockNFiets - Luka Bloom - The Acoustic Motorbike (1992)

#RockNFiets - Luka Bloom - The Acoustic Motorbike (1992)

Met de Vuelta nog in volle gang zoeken we deze week zeven fietsliedjes. De koers in de rock-‘n-roll.

Een lekker wegjakkerende fietssong van Luka Bloom die in de eigen typische, raggende, akoestische stijl de fietsgeluiden benadert.

Van zijn tweede plaat met dezelfde titel. Na de doorbraak in Amerika keerde hij terug naar thuisland Ierland om de geest van het land te verklanken op de nieuwe plaat. Die is opgenomen in Dublin en geproduceerd door Paul Barrett en bevat covers van I Need Love van LL Cool J en Can't Help Falling In Love van Elvis Presley, waarmee hij behoorlijk straf scoort.

Blooms broer en folkartiest Christy Moore speelde op het album net als leden van The Hothouse Flowers. Bloom gebruikte twee akoestische gitaren, genaamd Rudy en Judy, op The Acoustic Motorbike, vaak in combinatie met effectpedalen. Het titelnummer gaat dus over fietsen door Ierland en een groot wereldprobleem, vervuiling en de dagelijkse vernietiging van de planeet, maar biedt ook een oplossing: fietsen.

De effectiviteit van het nummer ligt in de overduidelijke humor en oneerbiedigheid van zowel de tekst als de muzikale begeleiding (inclusief didgeridoo, banjo, boerenerfsqwacks en baas). Het is altijd gemakkelijker om iemand serieus te nemen als hij zichzelf niet al te serieus neemt. Fietsen op de Ierse heide met Luka, goed idee!

13 september 2023
Laurens Leurs