#RIPDavidCrosby - Joni Mitchell - Night In The City (1968)

#RIPDavidCrosby - Joni Mitchell - Night In The City (1968)

Gezien de hoge leeftijd van menig rockster, kunnen we ons wel verwachten aan een onheilstijding dat deze of gene het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. We gaan er hier hopelijk geen gewoonte van maken, maar met het verscheiden van David Crosby verdwijnt toch wel een productief strottenhoofd. De man ging meer dan eens door het oog van de naald, maar hij diende nu dan toch finaal afscheid te nemen.  Bijzondere componist, superstraffe stem en talent dat hij ook veelvuldig uitleende voor het werk van anderen.

Zijn fluwelen stemgeluid ga je hier niet horen, maar het debuut ‘Song To A Seagull’ uit 1968 van toenmalige vriendin Joni Mitchell werd wel geproducet door David Crosby.

Oorspronkelijk wou het hij het heel organisch aanpakken en haar met gitaar en piano omringen met microfoons in de Sunset Sound Recorders Studio, maar die productionele vlieger ging uiteindelijk niet op. Hij paste het schema en decor aan en focuste nog meer op de individuele uitvoering die de songs beter dienden. Op slechts één nummer haalde hij vriend en groepsmaat Stephen Stills erbij. Niet om zijn typische gitaarstijl te brengen, maar wel om een spaarzame baslijn neer te leggen in Night In The City.

De relatie met La Mitchell hield niet lang stand, maar ze bleven elkaar wel in de gaten houden en hij zou nog backing vocals leveren op ‘Court And Spark4 uit 1974 en op ‘The Hissing Of The Summer Lawns’ uit 1975. Crosby over hun relatie: “She is arguably the best singer-songwriter of our times. I don’t get along with her that well anymore, but I do love her with my whole heart for what she’s given us. It’s not just me – I don’t think Joni gets along with any of her exes. I was very happy when she went with Graham [Nash]. Graham was, I think, the best of us for her. The best experience she had with a guy was with Graham.”

En over het talent van zijn ex-vriendin raakte hij niet uitgepraat: “She’s ten times the musician and singer compared to Bob Dylan, which comfortably puts Mitchell in a league of her own." Dat kan tellen, royaal loyaal was Crosby dus ook.

6 februari 2023
Laurens Leurs